Washington Post: „Törökország még mindig nem számolt el az amerikai földön történt aljas támadással!”

„Törökország még mindig nem számolt el az amerikai földön történt aljas támadással”-ezzel a címmel jelent meg szerkesztőségi állásfoglalás a Washington Post, amerikai napilap hasábjain. A neves újság szerkesztői elítélik a nyári esetet, amikor török kormánypárti tüntetők, és Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei ellenzéki és kurd tüntetőkre támadtak a washingtoni követség előtti parkban. A Post szankciót javasol Ankarával szemben. A fordítást alább közöljük.

Négy hónap telt el azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök washingtoni látogatása idején annak török testőrei erőszakos támadást hajtottak végre békés tüntetők ellen. Ez alatt a négy hónap alatt semmi sem késztethette Törökországot arra, hogy ezzel a demokratikus értékek elleni, amerikai földön történt gyalázatos támadással elszámoljon. Sem a külügy tiltakozása, sem a törvényhozás mindkét pártjának elítélő nyilatkozatai, de még az sem, hogy egyeseket a török biztonsági személyzet tagjai közül vád alá helyeztek. Talán bizonyos fegyvereladások blokkolása erősebb utalás lenne arra, hogy a brutalitás árát meg kell fizetni.

 Törökország folyamatos felelőtlen hozzáállása a május 15.-ei eseményekhez – amikor 11 ember sérült meg az amerikai török konzulátus közelében –arra sarkallta a Kongresszus (Az Amerikai Egyesült Államok törvényhozása, melynek a Képviselőház az alsó-, és a Szenátus a felsőháza.-a szerk.) egyik bizottságát, hogy olyan rendelkezési javaslatot fogadjon el, mely megtiltja az amerikai kormánynak az Erdogan testőreinek való fegyvereladást. „Nem fogjuk hagyni, hogy Erdogan elnök békés tüntetőkre támadjon amerikai földön. És egészen biztosan nem fogunk neki fegyvereket eladni, ha így tesz!”-mondta el Chris Van Hollen, Massachusets állam demokrata szenátora, aki Patrick J. Leahy, szintén demokrata párti, vermonti szenátortársával együtt nyújtotta be javaslatát. A felsőház törvényalkotási bizottsága pedig a hónapban kétpárti egyetértéssel támogatta a javaslatot.

A demonstrációról készült videón tisztán látszik, ahogyan több férfi – köztük Erdogan biztonsági személyzetének tagjai – üldöznek, ütlegelnek, és földre lökve rugdosnak tüntetőket, miközben a török elnök nyugodtan figyel. Összesen 19 személy ellen emeltek vádat az ügyben, ebből 15-en bizonyíthatóan a török elnöki testőrség alkalmazásában állnak. Azonban többségük valószínűleg már elhagyta az Egyesült Államok területét: a vád alá helyezettek közül csupán kettőt sikerült őrizetbe venni. Az igazságügyi tárca mindezidáig nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy kéri-e a többiek kiadatását, ám annyi biztos, hogy Törökország az inzultusig menően megtagadta az együttműködést az ügyben. Sőt, Erdogan azt nyilatkozta a vádemelésről, hogy „világos és botrányos jele ez annak, hogy hogyan is működik az igazságszolgáltatás Amerikában”. Ez egybevág azzal a magatartással, amit Erdogan hazájában tanúsít: az ellenvélemény, a sajtószabadság és a bírói függetlenség mély lenézésével. 

A rendelkezés (mely korlátozza a Törökországgal köthető fegyverügyleteket –a szerk.) egy nagyobb külügyi költségvetési törvénytervezet része, egy ahhoz beadott módosító javaslat. Ez kerül most a Szenátus elé. Ha elfogadják, akkor az világos üzenet lesz, melye szerint – Van Hollen képviselő szavaival szólva-: „Nem akarjuk, hogy az amerikai adófizetők pénze török ellenzékiekkel való leszámolást támogasson Törökországban, vagy az Egyesült Államokban.” A Kongresszusnak támogatnia kell a javaslatot, az elnöknek pedig alá kell írnia azt.

Forrás: Washington Post-WP