Török írónő: Törökország jövője a múltba vész

Elif Safak díjnyertes török írónő, aki emellett politikai kommentárokat is ír, valamint rendszeresen beszél nyilvános eseményeken. A The New York Times, amerikai napilap a héten jelentette meg egyik írását..

Bárki, aki járt már a török főváros, Ankara központjában, láthatott egy bronz emlékművet, amely egy könyvet olvasó lányt ábrázol. Metin Yurdanur, török művész alkotását a többség „emberjogi emlékmű” néven ismeri. A nő ugyanis az emberi jogok általános nyilatkozatát olvassa.

Cikk folytatása

Washington Post: „Törökország még mindig nem számolt el az amerikai földön történt aljas támadással!”

„Törökország még mindig nem számolt el az amerikai földön történt aljas támadással”-ezzel a címmel jelent meg szerkesztőségi állásfoglalás a Washington Post, amerikai napilap hasábjain. A neves újság szerkesztői elítélik a nyári esetet, amikor török kormánypárti tüntetők, és Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei ellenzéki és kurd tüntetőkre támadtak a washingtoni követség előtti parkban. A Post szankciót javasol Ankarával szemben. A fordítást alább közöljük.

Cikk folytatása

Visszatért a kínzás gyakorlata Törökországban a tekintélyes brit lap szerint

A The Economist, tekintélyes brit gazdasági szaklap múlt heti számában arról ír: visszatért a kínzás gyakorlata Törökországban, és a tisztogatás egyre brutálisabb formát ölt.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a cikk fordítását.

Maszkos kommandósok törtek rájuk a délkelet-törökországi diyarkabiri lakásukban a decemberi éjszaka közepén, mondja Tulay Yer-Celik. A következő két órában Yer-Celik asszonynak, néhány hónapos gyermekének, és az anyósának végig kellett hallgatniuk, ahogyan a kommandósok a szomszéd szobában Omert, a nő férjét verik. Az erőszaknak csak akkor lett vége, amikor a rendőrök megérkeztek. Celik, a férj, a Dicle Haber nevű kurd hírügynökség újságírója volt. A kisebbségi jogokért is kiálló médium egyike volt azoknak, melyeket, összesen 150-et, betiltottak a tavaly nyári, sikertelen, véres katonai puccskísérlet után. Celiket pedig két hétig tartották fogva Diyarkabirban. A férfit ezután egy Isztanbul-közeli, fokozottan védett börtönbe vitték, ahol jelenleg is raboskodik. Vádat csak június végén emeltek ellene: a vádirat szerint a török energetikai miniszter kiszivárogtatott e-mailjeiről írt cikkeket, amellyel bűncselekményt követett el. Akár 16 évet is kaphat.

Cikk folytatása

  • 1
  • 2