Felkötné Gülen híveit az erdoganista maffiózó

Sedat Peker, a Diken nevű, internetes lap szerint felkötné a Gülen-mozgalom összes hívét. Az elítélt maffiafőnök, aki a török kormánypárt lelkes híve is egyben, fákra és zászlórudakra akasztaná a szúfi imám híveit.

„Imádkozniuk kéne az elnökünkért, akit ehelyett diktátornak neveznek. Isten óvja Erdogant! Mert ha az élete valahogyan, akár természetes módon, akár nem, véget ér, akkor meglátják, mi is az a diktátor. Mert akkor mi majd Isten segítségével Gülen minden hívét, és akik együttműködtek velük, felkötjük a legközelebbi zászlórúdra! Egyet sem hagyunk majd életben! Felakasztjuk őket egy fára!”-dühöngött Peker egy temetőben tett látogatása során. Az isztanbuli sírkertben olyan katonák is nyugszanak, akik a tavaly nyári, sikertelen puccskísérlet során a kormány oldalán estek el. A puccsért a török kormányzat és híveik Gülent és támogatóit teszik felelőssé.

Pekert tavaly egy kormányközeli médiacsoport „Az év legjótékonyabb vállalkozója” címmel tüntette ki. Pekerot 2016-ban egyébként több bűncselekmény miatt is elmarasztalta egy bíróság. A férfi az év elején kinyilvánította támogatását Erdogan, és az elnöki rendszer irányába, megfenyegetve egyben annak ellenzőit is: „Ott várunk majd az utcákon azokra, akik a referendum ellen akarnak tüntetni. Ahogyan július 15.-én, a puccs idején is ott voltunk.”

Peker szavai nem sokkal azután hangzottak el, hogy Recep Tayyip Erdogan, török elnök ismét a Hizmetet vádolta meg a puccs első élvfordulóján tartott beszédében: „Mi nem egy nomád törzs vagyunk, mi egy nemzet vagyunk. Ők viszont ragály, ragály és kór! Ez a különbség. (…) Először letépjük az árulók fejét!”

Az államfő július 15.-ei, a Mártírok-hídján tartott beszédében kitért arra az esetre is, amikor az egyik, a hatalomátvételi kísérletben való részvétellel vádolt katona „Hős”-feliratú pólóban jelent meg a bíróság előtt. Erdogan kifejtette: a miniszterelnökkel való konzultáció után eldöntötték, hogy a puccsperek vádlottjainak egységes egyenruhát kell majd viselniük.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 138 ezer személy), közel 108 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 150 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.  

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai. Gülen egyébként tagadja mozgalma érintettségét, és nyilvánosan el is ítélte a puccsot.

Mindeközben egy török kormánypárti televízió, a Kanal 7 honlapja arról értekezik, hogy a puccsban való részvétellel vádolt személyeket további tárgyalás nélkül egyszerűen henteskampóra kéne tűzni, és így kivégezni.

Forrás: Stockholm Center for Freedom