A keresztények ellen uszít Erdogan egy tanulmány szerint

A Stockholm Szabadságközpont (Stockholm Center for Freedom-SCF) nevű emigráns török emberjogi szervezet a napokban olyan jelentést adott ki, amely állítja: Recep Tayyip Erdogan, török elnök a keresztényellenes indulatok felkorbácsolására törekszik.

A tanulmány szerint Erdogan indulatos beszédeinek egyik állandó célpontja maga a kereszténység, valamint a törökországi keresztény kisebbség, a keresztény egyházak, és elsősorban a Vatikán. A török kormánypárt irányítása alatt álló propagandamédia pedig ezt a narratívát erősíti.

„Erdogan fegyvert kovácsolt magának a keresztényellenes gyűlöletbeszédből. Ez már jó ideje tartó, aggasztó folyamat”-mondta el az SCF egyik képviselője a szervezet oldalán. A szervezet elemezte a politikus elmúlt években elmondott beszédeit, valamint a hozzá közelálló médiumok és szervezetek kampányait, ebből pedig arra jutottak: az elnök és köre szisztematikus keresztényellenes uszítást folytat. Az SCF jelentése szerint az államfő elsődleges taktikája, hogy hamis rágalmakat szór a Vatikánra, és egy, a mai napig létező és folyó kereszteshadjáratról beszél, mely még mindig tart a muszlimok ellen. Erdogan emellett a szimpla minősítgetéstől sem riad vissza. Ebben a narratívában az Európai Unió (EU) egy, a pápa által vezetett (!) „gyaur” szerveződés, az ENSZ pedig szintén a „keresztesek” képviselője. A török elnök éppen ezért beszédeiben a muszlim-keresztény párbeszéd ellen tör lándzsát, ellenségnek kikiáltva Krisztus híveit. Erdogan képzeletbeli világában a keresztények és a Szentszék nemcsak az EU-val és más nemzetközi szervezetekkel, de a törökországi ellenzékkel, a szekularistákkal, és az Erdogannal szemben álló muszlim csoportokkal (elsősorban a Gülen-mozgalommal) is összejátszanak. Az iszlamista török államfő így könnyen belekeverheti a keresztények elleni uszítást beszédeibe, bárki is legyen az aktuális „főellenség” a felsoroltak közül.

Az SCF jelentése egybevág az Amerikai Egyesült Államok álláspontjával: az USA külügyminisztériuma nemrégiben ítélte el a török kormányt, amiért az korlátozza a vallásszabadságot, és ellenségesen lép fel a keresztényekkel szemben.

Az SCF jelentése itt érhető el PDF-formátumban.

Forrás: Stockholm Center for Freedom (SCF)