„Néhányukat még elkerülte a kard…”: Ismét Gülen támogatóit fenyegette Erdogan

Szombati beszédében ismét Fethullah Gülen, ellenzéki hitszónok támogatóit fenyegette Recep Tayyip Erdogan, török elnök.Az államfő arról beszél: előbb-utóbbi a Hizmet minden tagját kézre fogják keríteni.

„Életük végéig börtönbe kerülnek majd! Mind megfizetnek! Persze néhányan még elkerülték a kardot, ám hamarosan őket is el fogjuk kapni”-idézi Erdogan, a Hizmetnek szóló fenyegetéseit az Anadolu Hírügynökség.

A török államfő gaziantepi beszédében – melyet pártja gyűlésén mondott el – a „kilic artigli” kifejezéssel élt. A szó szerint „kardot elkerülő személyt” jelentő szófordulat az oszmán korban a kivégzés elől menekülő szökevény elítéltekre vonatkozott. A mondat súlyát tetézi, hogy ezt általában „gyaurokra”, tehát „hitetlen” keresztényekre, vagy „hitehagyott” sítákra alkalmazták.

Erdogan ezután a Hizmet megsemmisítéséről, eltörléséről is beszélt, és arról, hogy nincs bocsánat, nincs visszaút.

Az elnök nincs egyedül: az egyik kormánypárti lap újságírója például decemberben arról írt, hogy Gülen követőit hamarosan a „keresztény kutyák temetőjébe kaparják el”. Más megmondóemberek pedig korábban a Hizmet pártolóit családtagjaikkal zsarolták volna, vagy arról fantáziáltak, hogy Gülen híveit „balesetek érhetnék”.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 133 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.          

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Stockholm Center for Freedom-SCF