Kormánypárti újságíró: Gülen hívei öljék meg magukat!

Fazil Duygun, török kormánypárti újságíró egy twitteres bejegyzésében arra buzdította a hatóságokat: kényszerítsék öngyilkosságra Fethullah Gülen, ellenzéki imám bebörtönzött híveit.

„A FETÖ tagjai egyszerűen rá kell kényszeríteni, hogy öngyilkosságot kövessenek el! Ezek a gonosztevők csak akkor viselkednek ésszerűen, ha eldobják az életüket, és meghalnak!”-írta Duygun a közösségi oldalon, a török kormányzat hívei által használt mozaikszóval utalva a Hizmetre (FETÖ= „Fethullah Gülenista Terrorcsoport”, a kormánypárt és támogatóik szerint az emigráns hitszónok mozgalma ugyanis terrorista szervezet.)

A bejegyzés múlt hét hétfőn született, az újságíró Twitter-fiókját még aznap felfüggesztették.

Duygun mondatainak különös súlyt ad az a jelentés, amelyet a Stockholmi Szabadságközpont (Stockholm Center for Freedom-SCF) nevű, emigráns török jogvédő szervezet adott ki 2017-ben. Eszerint a 2016-os sikertelen katonai puccskísérletet követő török jogi tisztogatások kezdete óta összesen körülbelül 53 ember követett el gyanús öngyilkosságot az országban. Többségük a börtönben vetett véget életének.

Több áldozat rokona is kételkedik a hivatalos magyarázatban: egyesek szerint némely személyt a börtönőrök gyilkoltak meg, öngyilkosságnak álcázva, esetleg kínzással kergették őket „önkéntes” halálba.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.          

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai. 

Forrás: Turkey Purge