Megvan, ki lehet Erdogan utóda

“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?

Cikk folytatása

Folytatódik a tisztogatás Törökországban

A török légierő újabb 110 aktív szolgálatot teljesítő katonája ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Cikk folytatása

Börtönbe zárták egy török tévé vezetőit

Egy isztambuli bíróság több év börtönbüntetésre ítélte szerdán egy televíziós csatorna több vezetőjét "terrorista propaganda" címén - közölte a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi sajtószervezet.

Cikk folytatása

Félmilliárd dolláros magánrepülőt szerzett be a török elnök

Recep Tayyip Erdogan állítólag ajándékba kapott egy félmilliárd dollárt érő luxusrepülőt a katari emírtől. A török elnök ezt akkor nyilatkozta, amikor visszavágott kritikusainak, akik úgy vélték, az új elnöki gép költségeit az adófizetők pénzéből fedezték.

Cikk folytatása

Törökországban mostantól nem lehet dollárban vagy euróban lakást venni

Törökországban a valutaválság miatt ezentúl csak lírában lehet ingatlanüzleteket kötni. És ez nem csak az újonnan kötött adásvételi vagy bérleti szerződésekre vonatkozik, hanem a már dollárban vagy euróban megkötött szerződéseket lírára kell váltani 30 napon belül. Erre azért volt szükség, mert a török líra az év eleje óta 40 százalékkal vesztett az értékéből.

Cikk folytatása

Erdogan-párti török politikus kezébe került a budapesti Centrál Kávéház

Hétfőn egy szokatlan sajtóközleményben jelentették be, hogy új tulajdonosa van Budapest egyik legismertebb kávéházának, a Centrálnak. A bejelentés azért volt szokatlan, mert a közleményben nem volt megnevezve, hogy ki az új tulajdonos, csupán annyit írtak, hogy „nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembergárda veszi át” a kávéházat.

Cikk folytatása

Törökország nem vesz részt az emberi jogi konferencián

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi konferenciájától távol marad Törökország, mert Törökország-ellenes terrorszervezethez kapcsolódó csoportok is részt vesznek az ülésen – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

Cikk folytatása

Erdogan veje még Tiborcznál is nagyobb hatalmasság

Nevezik őt a török Jared Kushnernek, de lehetne akár a török Tiborcz István is. Berat Albayrak kincstárügyi és pénzügyminiszter ugyanis a „damat”, azaz a vő, Tayyip Erdogan elnök idősebb lányának a férje.

Cikk folytatása

Komoly bajban vannak török bankok

6 milliárd dollár értékű külföldi finanszírozási megállapodást kell kifizetniük a török bankoknak az év végéig, valószínűleg a török líraválság miatt nem lesz más választásuk, mint segítséget kérni vagy a jegybanktól, vagy külföldi szervezetektől - számol be a Bloomberg.

Cikk folytatása

15 éves csúcson a török infláció

Közel 15 éves csúcsra emelkedett az infláció augusztusban Törökországban: a török statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint tavaly augusztushoz képest 17,9 százalékkal, júliushoz képest pedig 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Cikk folytatása

Köhög a török illiberalizmus: 9-14 százalékkal drágul az áram és a gáz

Szombattól drágul az áram és a gáz Törökországban. A török közlönyben éjszaka megjelent rendelet szerint az ipari fogyasztóknak 14 százalékkal, a lakosságnak 9 százalékkal kell többet fizetnie az elektromos energiáért. Ugyanilyen mértékben drágul a földgáz a Reuters szerint, ezt azonban hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg.

Cikk folytatása

Eltávolították egy német fesztiválról a török államfő szobrát

Eltávolították Recep Tayyip Erdogan török elnök monumentális szobrát a nyugat-németországi Wiesbaden egyik teréről, ahová egy már javában zajló művészeti fesztivál keretében helyezték ki az aranyszínű alkotást, amely heves reakciókat váltott ki a helyi lakosok körében.

Cikk folytatása

Görögországba menekül a török ellenzék

Egyre több török állampolgár menekül hazájából Görögországba, csak júliusban 687-en nyújtottak be menedékkérelmet – jelentette hétfőn a görög sajtó. Az értesülések szerint a Törökországból érkező menedékkérők száma robbanásszerűen megnövekedett a 2016. júliusi elvetélt puccskísérlet után.

Cikk folytatása

Erdogan: nyugati érdekkörök támadják Törökországot

A hétfőn kezdődött négynapos muzulmán áldozati ünnepre időzített videóüzenetben vont párhuzamot a romló török gazdasági mutatók és az iszlám illetve a török nemzet elleni fellépés között Recep Tayyip Erdogan elnök. Nyugati érdekkörökről is beszélt, konkrét országokat azonban nem említett. Ankara és Washington között tovább nőtt a feszültség, miután Törökország terrorizmus vádjával tart fogva egy amerikai lelkipásztort.

Cikk folytatása

Fontos rabot engedtek el ma a törökök - Ez is segíthetett a lírának

Egy isztambuli bíróság elrendelte, hogy engedjék el a több mint egy éve fogva tartott Taner Kilicet, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet törökországi tiszteletbeli elnökét - közölte az AI szerdán. Egy Törökország-szakértő szerint ez a lépés azt szolgálja, hogy az amerikai-török feszültség mellett a törökök így próbálnak közeledni Európához szövetségépítés jegyében. A mai fejlemény is szerepet játszhatott abban, hogy a líra ma bő 5%-kal a 6-os szintig vissza tudott kapaszkodni a dollárral szemben, igaz abban más jegybanki intézkedések is fontosak voltak.

Cikk folytatása

Elutasították a török bíróságon az amerikai lelkész kérelmét

Elutasította egy török bíróság Andrew Brunson amerikai lelkész kérelmét, aki törökországi házi őrizete megszüntetését és az ellene hozott utazási tilalom megsemmisítését kérte - közölte szerdán Brunson ügyvédje hozzátéve, hogy az ügyet a feljebbviteli bíróság vizsgálja.

Cikk folytatása

Az iPhone és más amerikai termékek bojkottjára szólította fel a törököket Erdogan

A török líra és a gazdaság napok óta tartó mélyrepülése után kedd délelőtt beszélt egy ankarai gazdasági fórumon a török államfő, Recep Tayyip Erdogan. A beszédére a szokottnál jóval nagyobb nemzetközi figyelem irányult, mivel a török líra gyengülése hétfőn már komoly hatással volt a fejlődő országok valutáira is, és elemzők szerint a török gazdaság tartós gyengülése komolyan árthat az eurózóna gazdaságának is.

Cikk folytatása

A szemünk láttára verik szét Törökországot - Nagyon nagy bajban vannak Erdoganék

Nagyon nagy bajban vannak a törökök: a hitelezésre épülő, túlfűtött gazdasági növekedési modelljük már nem tartható sokáig, a kiigazítást pedig minél tovább húzzák, annál jobban fog fájni. Az infláció 15 éves csúcson van, és minden előjel szerint tovább emelkedik majd, miközben a líra árfolyamának zuhanása egyre nehezebb helyzetbe hozza a belföldi gazdasági szereplőket. Az Egyesült Államokkal szembeni diplomáciai konfliktus elfajulása ráadásul rátett még egy lapáttal Törökország gondjaira. Mind gazdaságilag, mind politikailag drasztikus irányváltásra lesz szükség, méghozzá hamar, máskülönben kemény földet érés vár az országra.

Cikk folytatása

20%-ot esett ma a líra

A csütörtöki 5%-os lírazuhanást ma reggel rövid idő alatt közel 14%-os további szakadás követte, majd volt egy korrekció, aztán újabb mélyrepülés. Hatalmas mozgás mellett hanyatlik tehát tovább a török fizetőeszköz, ami mérsékelten a mi szűkebb régiónk devizáit is megviseli, a forint is 323-ig esett az euróval szemben. Egyelőre nem látni, hogy mi nyugtatná meg a piacokat egy masszív jegybanki kamatemelésen kívül, de ezt meg ellenzi a török elnök.

Cikk folytatása

Ókori település nyomait fedezték fel Isztambulban

Egy késő római és bizánci kori tengerparti település maradványait fedezték fel a régészek az isztambuli Haydarpasa vasúti pályaudvar sínjei alatt, megerősítve azt a feltételezést, hogy a terület hajdanán kereskedelmi központként működött.

Cikk folytatása

Erdogan magára marad - ha beüt a krach, nincs megállás a lejtőn?

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága már előkészített egy törvénytervezetet, amely szerint Washington semmilyen pénzügyi programot nem támogatna a Világbankon vagy a Valutaalapon keresztül a megrendült török gazdaság számára. Ha kitör egy igazi devizaválság és a Valutaalap nem lép közbe, akkor a török államcsőd elkerülhetetlen lesz. De ki fogja és hogyan uralni ezt a despotikus rendszerre átállított, stratégiai helyzetű országot Erdogan után?

Cikk folytatása

Megosztja a németeket Erdogan berlini látogatása

Eddig arról lehetett olvasni, mélyponton van a török–német viszony, azonban most úgy tűnik, mindkét fél a kapcsolatok normalizálására törekszik. Ennek az első lépcsőfoka Erdogan török államfő szeptemberi, berlini látogatása lehet.

Cikk folytatása

Háborús hangulat Törökország és az USA között

Recep Tayyip Erdogan török elnök fenyegetéssel válaszolt az amerikai fenyegetésekre, amelyeket azért kapott Ankara, mert még mindig nem bocsátotta szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort - írja az MTI

Cikk folytatása

Nőttek Törökország turisztikai bevételei

Törökország turisztikai bevételei az év első felében megközelítették a 11,5 milliárd dollárt, ami 31 százalékkal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában elért érték - közölte a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium.

Cikk folytatása