Mélyponton a török líra

Hétfőn ismét történelmi mélypontra süllyedt a török líra árfolyama. 4,57 fölé emelkedett a dollárral szembeni jegyzés, ami újabb kétszázalékos mínuszt jelent. Január óta több mint 20 százalékot zuhant a líra.

Cikk folytatása

Gülen kiadatását kérik török politikusok Trumptól

Fethullah Gülen, ellenzéki török hitszónok kiadatását, és a szíriai kurd gerillák támogatásának beszüntetését kérik az Amerikai Egyesült Államoktól (USA), és személyesen Donald Trump, amerikai elnöktől török politikusok.

Cikk folytatása

Kezdődik: Aksener tanácsadóját is terrorizmussal vádolják

Terrorizmussal összefüggő vádak miatt őrizetbe vették Kerim Çoraklıket, Meral Aksener egyik tancsadóját. Aksener a nyári, török elnökválasztás egyik esélyese. Çoraklık egyébként az Aksener-vezette, jobbközép Iyi Párt kommunikációs osztályának feje is egyben.

Cikk folytatása

Akkorát zuhant a török líra, mint még soha

Történelmi mélypontra gyengítette a török lírát Tayyip Erdogan államfőnek az a kijelentése, hogy a júniusi elnökválasztás győztesének bele kell majd folynia a monetáris politika alakításába, és hogy a jegybanknak tudomásul kell vennie amit az államfő mond és cselekszik.

Cikk folytatása

Nem tiltják meg Németországban Erdogan bírálatát

Múlt hét kedden egy német bíróság megtagadta Recep Tayyip Erdogan, török elnök azon kérését, hogy tiltsák be az őt bíráló verset, melyet egy német komikus gyakran előad. A lépés mégjobban kiélezheti az amúgy is feszült török-német viszonyt.

Cikk folytatása

Puccsperek: 22 újabb ítélet született

Az Anadolu Hírügynökség, bírósági forrásokra hivatkozó tudósítója úgy tudja: május 17.-én összesen 22 volt török katonatiszt ügyében hozott elmarasztaló ítéletet az isztanbuli büntetőbíróság. A 2016-os, sikertelen katonai puccskísérlet, és a Hizmet támogatásával vádolták őket.

Cikk folytatása

Hazahívta konzultálni amerikai és izraeli nagykövetét Törökország

Törökország hétfőn úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután az Egyesült Államok áthelyezte Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét, és ezzel összefüggésben a Gázai övezetben sok halottal járó palesztin tömegtüntetések voltak - közölte Bekir Bozdag török kormányszóvivő.

Cikk folytatása

Szabadságot követelnek a kurdpárt jelöltjének

A kurdbarát baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a többi ellenzéki párt Selahattin Demirtas szabadonbocsájtását követeli. Demirtas ugyanis a párt jelöltje a nyári, török elnökválasztáson. A HDP-sek sütörtökön nyújtották be indítványukat, melyben a választási szabadságra hivatkoznak.

Cikk folytatása

Londonban kezdte európai kampányát Erdogan

Ugyan még a törökországi elnöki rendszer bevezetéséről tartott tavalyi népszavazás előtt rögzítették Erdogan vasárnap kezdődött, háromnapos hivatalos londoni vizitjét, a látogatást sokan a jövő havi elnök- és parlamenti választás előtti kampányútnak tekintik.

Cikk folytatása

Kiderül, mennyit ér az összefogás a diktátor ellen

Összefog a baloldali és jobboldali török ellenzék Erdogannal és rendszerével szemben, a szinte szultáni hatalomra áhítozó államelnök legesélyesebb kihívója pedig Meral Aksener korábbi belügyminiszter lehet. A nyári, előrehozott választások nem csak azt döntik el, hogy végleg diktatúrává válik-e Törökország, az is kiderülhet, van-e esélye egy nőnek a török politikában, és ki a nemzet valódi ikonja: Kemal pasa vagy Szulejmán szultán.

Cikk folytatása

Török tisztogatás: újabb 101 letartóztatás

A közelmúltban 101 katonát vettek őrizetbe Törökországban, egy országos rendőri akció keretében. A 2016-os, sikertelen katonai puccskísérlet és a Gülen-mozgalom, azaz a Hizmet támogatásával vádolják őket. Egy tábornok, és több főtiszt is van közöttük.

Cikk folytatása

Erdogan megfélemlítéssel hangol a sorsdöntő választások előtt

Júniusban előrehozott választások lesznek Törökországban. A kérdés, hogy megvalósul-e az elnöki rendszer és a totális diktatúra ott, ahol már most tucatjával börtönzik be hetente az újságírókat. Mindent elmond a török demokrácia állapotáról, hogy az egyik legismertebb ellenzéki most épp a börtöncellájából hirdeti kormányprogramját. Erdogan kurd- és amerikaellenes retorikája működik, nehéz elképzelni, hogy ne győzzön. Újabb tíz évre betonozhatja be magát a hatalomba.

Cikk folytatása

Tizenöt újabb török céget államosítanak

Összesen tizenöt céget vettek állami kezelésbe az észak-törökországi Amasya városában. Patikák, élelmiszerüzletek, és ékszerboltok is vannak köztük. Török médiaértesülések szerint az akció a Gülen-mozgalom elleni fellépés a része.

Cikk folytatása

46 újabb őrizetbevétel Törökországban

Hétfőn újabb 46, Hizmet-támogatással vádolt személyt vettek őrizetbe Törökországban. A letartóztatásokra az ankarai ügyészség utasítására, országos rendőri akció keretében került sor.

Cikk folytatása

Újabb szökött török kapott görög oltalmat

Megadták a menedékjogot a görög hatóságok a második török katonának is azok közül, aki Törökországból menekültek el a 2016 júliusi puccskísérlet után. Egyik társa már néhány hónappal korábban hivatalos oltalmat kapott, de a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, amit a legfelsőbb görög közigazgatási bíróság, az államtanács pénteken tárgyalt. Hamarosan meghozhatják döntésüket.

Cikk folytatása

Szabadlábon a Zaman két újságírója

Két, állásukból elbocsájtott, és vád alá helyezett török ellenzéki újságírót helyezett a bíróság szabadlábra múlt héten pénteken. Mindketten a korábban a kormányzat által bezáratott ellenzéki lap, a Zaman munkatársai voltak.

Cikk folytatása

Gülen-vád: folytatódik a tisztogatás

A múlt héten összesen 93 tanár, és 96 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban, jelentette az Anadolu Hírügynökség. Előbbi csoport tagjai főleg Hizmet-iskolákban tanítottak, utóbbiak pedig vadászpilóták voltak.

Cikk folytatása

Törökország az eddigieknél is messzebb kerülhet Európától

Törökországnak várhatóan további súlyos gazdasági problémákkal kell megküzdenie a közeljövőben. Egyes szakértők szerint a Nyugattól és az Európai Uniótól való további eltávolodás is reális kimenetel. Hogyan van ez összefüggésben a nemrég bejelentett előrehozott választásokkal?

Cikk folytatása

Gülen-vád: 64 török egyetemi dolgozót börtönöztek be

A denizli Pamukkale Egyetem összesen 64 dolgozóját ítélték különböző hosszúságú szabadságvesztésre a hétvégén Törökországban. A Hizmet-szimpátiával vádolt gyanúsítottak ügyében vasárnap hirdetett ítéletet a denizli bíróság.

Cikk folytatása

Besúgókká tettek volna bebörtönzött török újságírókat

A Jinnews, török hírforrás két bebörtönzött munkatársa szerint a török kormányzat besúgásra akarta őket kényszeríteni. Durket Sürent, és Nurcan Yalçınt állítólag a börtönben keresték meg a belügy emberei. A két újságíró csütörtökön beszélt erről egy diyarkabiri emberjogi konferencián.

Cikk folytatása

Van-e még független sajtó Törökországban?

„Elvégre is nincs mit vesztenünk” – ezzel a keserű mondattal foglalta össze a kormánykritikus média helyzetét egy hónappal a török választások előtt egy veterán újságíró Brüsszelben. Uniós bürokraták, civilek, és török újságírók beszélgettek a törökországi média aggasztó helyzetéről az Európai Parlamentben a Nemzetközi Sajtószabadság napja alkalmából. Tudósításunk Brüsszelből.

Cikk folytatása

Bevonták a kurdpárt társelnökének útlevelét a török hatóságok

A török hatóságok szombaton feltartóztatták Sezai Temellit az isztanbuli Atatürk Nemzetközi Reptéren, és bevonták az útlevelét. A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) társelnöke Brüsszelbe indult, amikor közölték vele: úti okmánya már nem érvényes.

Cikk folytatása

Médiaembargóról beszél a török ellenzéki jelölt

Muharrem Ince, a baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje szerint a török ellenzék nem kap elég médiaplatformot, így a kormánypárt ebben a tekintetben is előnnyel indul a június végi előrehozott választásokon.

Cikk folytatása

60 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok a választások előtt egy héttel Törökországban

Több mint 12 millió török nyugdíjas részesül majd pénzbeli juttatásban a kormánytól, amelyet a posta egy héttel a június 24-én esedékes elnök- és parlamenti választás előtt kézbesít majd - számol be a török kormány terveiről a Bloomberg. A pénzbeli juttatás mellett adósságelengedés is szóba került, amelyek együttesen több mint 6 milliárd eurónyi terhet róhatnak idén a költségvetésre. Mindezt gazdaságpolitikai szempontból nem is lehetett volna rosszabbul időzíteni, tekintve, hogy pont tegnap minősítette le Törökországot az S&P a romló külső és belső egyensúlyi helyzet miatt.

Cikk folytatása

Görögország török cybertámadásra számít

Görögország arra számít, hogy Törökország cybertámadást fog indítani állami intézményei ellen, amiért Athén nem adja ki Ankarának a 2016-os puccskísérletben való részvétellel vádolt katonákat.

Cikk folytatása

Teljes gőzzel dübörög a kampány Törökországban

Új műveleteket kezd a török hadsereg a szíraiai határ mentén, jelentette be Recep Tayyip Erdogan. A török elnök egy vasárnapi kampányrendezvényen szónokolva azzal indokolta az intézkedést, hogy Törökország nem adja fel a terrorizmus elleni küzdelmet, sőt, "Eufrátesz pajzs" és "Olajág" fedőnéven új műveletekbe kezdenek a török erők.

Cikk folytatása

Nem kétséges, hogy Erdogan kapja a legtöbb szavazatot a szakértő szerint

Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök a legerősebb politikus Törökországban, és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is az, nem kétséges, hogy a legtöbb szavazatot ő kapja a júniusi választásokon – mondta Hóvári János egyetemi tanár, volt ankarai nagykövet, Törökország szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Cikk folytatása

Muharrem Incét indítja a török ellenzék Erdogan ellen

Muharrem Incét nevezte meg elnökjelöltjeként a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) ankarai gyűlésén. A politikus Recep Tayyip Erdogan államfővel méri össze erejét a június 24-ei előrehozott választáson, írja az MTI.

Cikk folytatása