Ezúttal egy baloldali hírügynökségre csapott le a török kormány

Razziát tartott a török rendőrség múlt héten a baloldali ETHA Hírügynökség szerkesztőségében. Az akció során három embert őrizetbe vettek. Az ETHA vezetője úgy véli: ez egy nagyobb szabású leszámolás része lehet.

Adil Demirci ügyéről már írtunk korábban. A német-török kettős állampolgárságú riporter volt az egyike a három őrizetbe vett személynek. Őt a szerkesztőségben fogták el, a másik két újságírót pedig a lakásukon.

Demirci ügyvédje elmondta: védence letartóztatásáról nem kapott hivatalos tájékoztatást, és úgy tudja, a másik két médiamunkás esetében sem történt ilyen. Így azt sem tudni pontosan: mivel gyanúsítják őket, meddig kell előzetes letartóztatásban maradniuk, és mikor emelnek hivatalosan vádat ellenük.

Derya Okatan, az ETHA főszerkesztője úgy írta le a hírügynökséget, mint „az elnyomottak hangját”, amely kiáll a különböző kisebbségek és marginális csoportok mellett (pl. nők, kurdok, szexuális és vallási kisebbségek, stb.). A hírforrás oldalát egyébként a török médiahatóság két éve elérhetetlenné tette, így az Törökországból azóta nem elérhető. Ebben része lehet annak, hogy az oldalon betiltott kurd, vagy marxista szervezetek képviselői is szót kaptak.

Okatan tagadta, hogy szélsőségeseket támogatnának: szerinte a kormányzat szemét egyszerűen azért szúrják, mert ellenzékiek. A főszerkesztő szerint bár Törökországban sosem volt teljes a sajtószabadság, Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere alatt a cenzúra extrém mértékűvé vált. Erdogan szerinte egyszemélyi diktatúra kiépítésére törekszik, amelyben minden ellenzéki, vagy kritikus hangot elfojtanak majd.

Egyes adatok szerint Törökországban mind az őrizetbe vett újságírók, mind a betiltott sajtótermékek száma 100 és 200 között mozog.

Forrás: Deutsche Welle-DW