Ülősztrájkot tartottak Isztanbulban a lopakodó diktatúra ellen

Ülősztrájkokat tartottak az isztanbuli Taksim tér közelében, hétfőn a törökországi rendkívüli állapot tervezett újabb meghosszabbítása miatt.

A szükségállapot ügyéről korábban már írtunk. A tervezet már a kezdetektől komoly felháborodást váltott ki, a legnagyobb ellenzéki erő azonban most a tettek mezejére lépett.

A baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) az összes török tartományba ülősztrájkot tervezett hétfőre. Hibásan arról írtunk, hogy a felhívás sikeres lett volna. Ám jelenleg úgy tudni: csak a volt szultáni fővárosban valósult meg az akció, egyéb helyszíneken csupán kisebb demonstrációkat tartottak esetleg. Itt viszont több ezren vettek részt az ülősztrájkban. A rendőrség nem engedte a térre a tüntetőket, így a sztrájk helyszíne végül a közeli İstiklal utca lett.

„Ne légy néma, kiáltsd: nem a szükségállapotra!”, „Vált vállnak vetve a fasizmussal szemben!”-többek között ezeket a szlogeneket skandálták a tüntetők.

Mahmut Tanal, a CHP egyik politikusa, aki maga is részt vett a demonstráción úgy nyilatkozott, hogy a szükségállapot megsemmisítette a független médiát és igazságszolgáltatás Törökországban: „Németországban, a náci időszakban a média nem írhatott le semmit, csak, amit a kormány parancsolt nekik. Most nálunk is ártatlanokat, többek között diákokat börtönöznek be. Tanárokat mozdítottak el állásukból. A szükségállapot a demokrácia ellensége. A szükségállapot igazságtalanságot hoz!”-mondta el.

Bekir Bozdag, török kormányszóvivő tiltakozott a CHP lépése ellen. Szerinte az ellenzéki erő „terrorista-módszerekkel” él, mert másra nem képes. Elmondta, hogy a CHP-nak el kell nyernie a választók bizalmát, dolgoznia kell, ha kormányra akar kerülni, nem pedig tüntetnie.

„Leülve nem tudják megállítani az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP-a török kormánypárt-a szerk.). Mert mi haladunk tovább előre! Azt tanácsolom nekik: most pont nem a leülés, hanem a felemelkedés ideje jött el!”-mondta Bozdag.

Forrás: Turkey Purge