Nyomás alá helyezné Ankarát 66 amerikai szenátor

Az amerikai törvényhozás felsőházának kétharmada, 66 szenátor írta alá azt a nyílt levelet, amelyben követelik Recep Tayyip Erdogan, török elnöktől Andrew Brunson, Törökországban őrizetbe vett amerikai lelkész szabadon bocsájtását.

Többször – legutóbb múlt hét szerdán – írtunk a terrorizmussal és kémkedéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt vád alá helyezett lelkész ügyéről. Brunson körülbelül 20 éve él Izmirben, ahol egy protestáns kisegyház helyi gyülekezetét vezette, egészen 2016-os letartóztatásáig. A török hatóságok ugyanis azzal gyanúsítják: kapcsolatban állt Fethullah Gülen, ellenzéki hitszónok mozgalmával. Ha bűnösnek találják, több évtizedes börtönbüntetést is kaphat.

„Mélyen aggaszt minket, hogy a török kormányzat túllép a legitim mozgásterén, melyet a puccsistákkal szembeni fellépés miatt gyakorolhat. Ezzel ugyanis aláássa a török demokráciát és jogállamot”-áll abban a nyílt levélben, melyet az amerikai szenátus 66 tagja írt alá.

A petíciót először a Brunson államát, Észak-Karolinát képviselő két politikus írta alá, akik ráadásul nem is ugyanabba a pártba tartoznak. Egyikük, a demokrata Jeanne Shaheen egy külön kiadott, személyes nyilatkozatban arra is felszólította az Amerikai Egyesült Államok (USA) kormányát: fontolja meg szankciók életbe léptetését Ankarával szemben, amennyiben Brunson ügye nem rendeződik megnyugtatóan. Egyébként maga a 66-os nyílt levél is utal arra: „bizonyos eszközök” szükségesek lehetnek ahhoz, hogy a török kormányt a törvénytisztelő török és amerikai polgárok jogainak tiszteletére kényszerítse.

Donald Trump, amerikai elnök a héten szintén szolidaritását fejezte ki a bebörtönzött lelkész felé.

Az ügy feszültségforrás Ankara és Washington több tényező – például Szíria kérdése – miatt amúgy is terhelt viszonyában. Az Amerikai Egyesült Állom (USA) mindenképpen szeretné elérni a lelkész szabadonengedését. A török kormány egyfajta fogolycserét ajánlott: Gülen kiadatását. Washington azonban elfogadhatatlannak nevezte ezt, így elutasította. Donald Trump, amerikai elnök az utóbbi időben a kapcsolat javításán kezdett dolgozni. Többek között Brunson fogvatartása miatt sem léptetett életbe szankciókat.

Forrás: Reuters