Kezdődik: Bécs megtiltaná a török politikusoknak az ausztriai kampányolást

Bécs a júniusi, előrehozott török választások hírére bejelentette: nem fogják engedélyezni, hogy török politikusok osztrák földön kampányoljanak. A jobboldali koalíciós kormány tudvalevőleg ellenzi Törökország uniós tagságát is.

Júniusban tartanak majd előrehozott választásokat Törökországban. A kormány feltehetőleg azért hirdette meg több mint egy évvel a rendes dátum előttre a választást, hogy a tavaly megszavazott elnöki rendszert mielőbb bevezethessék.

A török választások idején a politikusok mindig kampánykörútra indulnak a nagyszámú török diaszpórával rendelkező nyugat-európai országokba is. Tavaly már botrányt okozott, hogy egyes államok ezt megtiltották. Bécs lépése most ezt indíthatja be ismét.

„Erdogan török kormánya már sok éve törekszik az európai államok török közösségeinek kihasználására. Ausztriában a török kampányrendezvények azonban nemkívánatosak, és így nem fogjuk őket engedélyezni”-mondta el Sebastian Kurz, osztrák kancellár az ORF, állami televíziónak nyilatkozva.

Ausztriban több százezer török állampolgár is él, akiknek szavazatára számít a török kormánypárt is. Kurznak azonban mostmár törvény adta joga van tiltani a rendezvényeket. Ezt még az előző kormány vezette be: már Christian Kern szociáldemokrata kormánya is igyekezett ugyanis Ankara propagandájának gátat szabni. Kurz azonban most világossá tette: a tiltás egyformán vonatkozik minden törökországi politikai erőre.

Forrás: Reuters