Meghosszabbították a szükségállapotot Törökországban

Újabb három hónapra meghosszabbította múlt hét szerdán a török törvényhozás a szükségállapotot.

A fenti döntés azt is jelenti, hogy a parlamenti választást június végén, rendkívüli állapotban fogják tartani Törökországban.

Törökországban 2016 óta van érvényben rendkívüli állapot: ennek értelmében a kormányzatnak szinte diktatórikus jogköre van: törvényerejű rendeleteket hozhat, valamint a letartóztatás is könnyebbé vált, az egyéb jogosítványokról nem is beszélve. A törvényt, támogatói szerint, az ország instabil helyzete szükségessé teszi. Ellenzői szerint azonban Ankara csupán kihasználja a helyzetet, hogy saját hatalmát növelje.

Recep Tayyip Erdogan, török elnök üdvözölte a döntést. Érvelésében kitért arra, hogy a szükségállapot meghosszabbítása segíti a terrorizmus elleni harcot is, sőt, mivel lehetetlenné teszi a sztrájkokat, ezért jót tesz a gazdaságnak is.

„A rendkívüli állapot csupán a terroristáknak árt. A sztrájkokat is megállítjuk vele (…). Küzdünk a terror ellen!(…) Felbosszant, amikor üzletemberek akarják a szükségállapotot megszüntetni. Igen, népünk békéjéért újra és újra meg fogjuk hosszabbítani. Ha kell, akár tizedszerre is!”-mondta el a török államfő.

 Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The New York Times-NYT