Folytatódik a Görögországba menekült török katonák ügye

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy határozott: szabadon kell bocsájtani az országban menedéket kérő, korábban őrizetbe vett, török katonák egyikét.

Athén nehéz helyzetbe került, miután az országban politikai menedéket kérő török katonatisztek egyike megkapta a menedékjogot. A katonákat Törökországban azzal vádolják, hogy részt vettek a 2016-os sikertelen puccskísérletben. Ankara úgy nyilatkozott: a görög kormánynak fel kell készülnie a „negatív következményekre”. A 2016 július 15.-ei török katonai puccskísérletet követő napon egy helikopter szállt le görög területen. Ezzel utazott a nyolc török katonatiszt. Politikai menedékjogért folyamodtak, melyet egy görög bíróság egyiküknek megadott, majd visszavont (róla van szó most). A katonák úgy vélik, életük veszélyben lenne, amennyiben visszatérnének hazájukba. Ankara azonban folyamatosan követeli kiadatásukat Athéntől. A dolgot bonyolítja, hogy az egyik athéni rendőrőrsön őrizetben tartott katonák kiadatását megtiltotta a görög legfelsőbb bíróság.

Nem tudni, hogy a fenti döntést a hatóságok betartják-e majd. Ha szabadon is engedik, valószínűleg szabad mozgása szigorúan korlátozva lesz, amíg menedékkérelmét elbírálják. Többek között nem kaphat útiokmányokat, kijelölt lakóhelyet kap, és naponta jelentkeznie kell a hatóságoknál.

Ankara válaszul „provokatív görög viselkedésről”, valamint a nemzetközi jog megsértéséről beszélt, amellyel szerintük Athénnak fel kellene hagynia. A török kormány nem konkretizált válaszlépéssel is fenyegetőzött.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), majdnem 130 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The New York Times-NYT