Brunson-ügy: Erdogan visszaszólt Trumpnak

Recep Tayyip Erdogan, török elnök egy helyi televíziónak nyilatkozva elmondta: a Törökországban fogvatartott amerikai lelkész ügyében Washingtonnak előbb a saját háza táján kellene söprögetnie.

Andrew Brunson körülbelül 20 éve él Izmirben, ahol egy protestáns kisegyház helyi gyülekezetét vezette, egészen 2016-os letartóztatásáig. A török hatóságok ugyanis azzal gyanúsítják: kapcsolatban állt Fethullah Gülen, ellenzéki hitszónok mozgalmával. Ha bűnösnek találják, több évtizedes börtönbüntetést is kaphat. Ügye jelentősen megterheli a több ügy (pl. szíriai helyzet, török emberjogi problémák) már amúgy is feszült török-amerikai viszonyt.

Donald Trump, amerikai elnök most szokásos fórumán a Twitter nevá közösséi oldalon üzent az ügyben a közvéleménynek és a török kormánynak is. Bejegyzésében ezt írta: „Andrew Brunson egy igazi amerikai vallási vezető és úriember, akit minden ok nélkül üldöznek és fognak perbe Törökországban. Azt mondják róla, hogy kém. De hát én inkább vagyok akkor kém, mint ez az ember! Remélem, hogy hamarosan hazaengedik a gyönyörű családjához. Neki itt van a helye.”

Erdogan válaszul úgy nyilatkozott: Washingtonnak előbb a saját háza táján kellene söprögetnie. A török elnök korábban már felvetette, hogy Fethullah Gülen, Amerikában élő, Törökországban vád alá helyezett török ellenzéki muszlim imám Ankarának való kiadatása lehetne Brunson szabadságának záloga. Az Amerikai Egyesült Államok (USA) kormánya ezt azonban elutasította. Feltehetőleg Erdogan most is erre utalhatott.

Forrás: The New York Times-NYT