Nem fogadja el az EU-s országjelentést Ankara

A török kormány szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott: az Európai Unió (EU) által Törökországról kiadott országjelentés nem bánik méltányos, igazságos és objektív ódon az országgal. Bekir Bozdag szerint szép szavakkal nem lehet palástolni a méltánytalanságot.

A török kirohanás egyik előzménye, hogy Johannes Hahn, európai bővítésért felelős biztos múlt héten arról beszélt, hogy Törökország „nagy léptekkel” távolodik az európai értékektől. A másik pedig az EU által kiadott orzságjelentés.

Idén is kiadja az emberjogi helyzetre, és a jogállamiságra vonatkozó országjelentést az Európai Bizottság Törökországról. Ankara a csatlakozási kérelme beadása óta a legrosszabb „osztályzatra” számíthat Brüsszeltől. A Reuters, brit hírügynökség szombati információi szerint a Bizottság úgy látja: Törökország minden, a tagság felé tett lépését semmissé tette. Az emberi és polgári szabadságjogok, a sajtószabadság, a szólásszabadság, a bírói függetlenség, és a jogállamiság területén is szélsőséges visszaesés tapasztalható Törökország esetében az utóbbi években.

Forrás: The New York Times-NYT