Nem lesz demokratikus a török választás a kurd ellenzék szerint

Selahattin Demirtas, akit a baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) nemrég jelölt török köztársasági elnöknek, kijelentette, hogy az országban érvényben lévő szükségállapot miatt a jövő hónapi választások nem lesznek demokratikusak.

„A tüntetések, a szabad szó, a tiltakozás, a kormány kritikája tilos. Terroristának neveznek, ha a béke mellett emelsz szót. (…) Újságírók százait vették őrizetbe, tévé-, és rádióállomások tucatjait zárták be”-mondta Demirtas, aki elnökjelöltté választása óta először adott interjút, múlt pénteken.

„Lehetetlen, hogy szabad választások legyenek egy ilyen környezetben”-tette hozzá a Reuters, brit hírügynökség kérdésére a kurd politikus, aki szerint pártjának komoly akadályokkal kell majd szembenéznie a kampány során.

Demirtas 2015-ben is indult az elnökválasztáson, akkor sok nem-kurd török állampolgár szavazatát is elnyerte. Most a börtönből kell kampányolnia, hiszen terrorizmus támogatásának vádja miatt eljárás alatt áll. A politikus ártatlannak vallja magát. Szerinte jelölése nem ütközik törvénybe, hiszen nem született ellene jogerős ítélet.

A HDP nehézségeit mutatja, hogy a legtöbb török médium be sem számolt jelöléséről: hívei főleg a közösségi médiából tudhatták meg azt.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: Reuters