Médiaembargóról beszél a török ellenzéki jelölt

Muharrem Ince, a baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje szerint a török ellenzék nem kap elég médiaplatformot, így a kormánypárt ebben a tekintetben is előnnyel indul a június végi előrehozott választásokon.

„Azok a tévéadók, akik az AKP (Igazság és Fejlődés Pártja-a török kormánypárt) esetében még a megyei pártgyűléseket is élőben közvetítik, esetünkben még a jalovai nagygyűlésről sem adtak hírt. Ezzel a médiastruktúrával meg kell küzdenünk!”-mondta Ince, majd hozzátette: „Ha az (elnöki) palota által elrendelt médiaembargó folytatódik, akkor a tévészékházaknál fogunk tüntetni!”

A török médiában az ellenzékről alig adnak hírt, míg Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő, és régi-új elnökjelölt beszédeit naponta háromszor is sugározzák. Ince vádjaira azonban sem az elnöki hivatal, sem az AKP nem reagált egyelőre.

A török médiahatóság rengeteg médiumot megbüntetett a fenti gyakorlat miatt, ám változás mindezidáig nem történt: nemrég mi is írtunk arról, hogy a kurdpárt jelülőgyűlését például egyedül a közösségi médiában lehetett nyomon követni.

Forrás: The New York Times