Erdogannak nincs ínyére a Tamam-kampány

A török kormány „klaviatúra-hősöknek” nevezete azokat, akik a „Tamam”-hashtag posztolásával tiltakoznak Recep Tayyip Erdogan, török elnök ellen.

Mint ismeretes elárasztotta a török Twittert a „#Tamam”-hashtag, miután Recep Tayyip Erdogan, elnök egy pártrendezvényen azt mondta: lemond, ha a polgárok erre szólítják fel.

„A hazám érdekében lettem Isztanbul, az AKP (a török kormánypárt), majd az ország vezetője is. Tehát ha a nemzet azt mondja nekem egy napon: „Tamam!” („Elég! Köszönjük!”-törökül), le fogok mondani!”-nyilatkozta Erdogan az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik rendezvényén, nagy vihart kavarva ezzel a Twitteren. Órákkal később a közösségi háló török részét elárasztotta a „#Tamam”-hashtag: több mint félmillióan posztolták. A június végi előrehozott választásokra készülő ellenzéki vezetők kihasználták a trendet, és maguk is megosztották a bejegyzéseket. Köztük volt Erdogan két legesélyesebb kihívója Meral Aksener, és Muharram Ince is.

A megosztások száma a Twitteren azóta már majdnem elérte a 2 milliós számot. Nemcsak törökök, de még külföldi hírességek is tweetelték, többek között Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. Ismeretes, hogy Ankara nemrégiben blokkolta ezt az oldalt.

„A legtöbb megosztás olyan államokból jön, ahol a PKK, és a FETO aktív. Ezek csupán botok, álprofilok!”-reagált a kampányra Mahir Unal, Erdogan szóvivője. A kormány szerint tehát a Fethullah Gülen, ellenzéki hitszónok vezette mozgalom, a kurd szeparatisták, és esetleg a görögök állnak a kampány mellett, mely szerintük nem sok törököt mozgatott meg.

„A klaviatúra-hősök nem értik, hogyan működik a választás. Június 24.-én találkozunk az urnáknál!”-utalt még Unal a jövő hónapban tartandó előrehozott török választásokra.

Forrás: Al-Jazeera