Az ENSZ felszólította a török kormányt, hogy oldja fel a szükségállapotot

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán felszólította a török kormányt, hogy azonnal oldja fel a szükségállapotot, mert a kormányétól eltérő véleményen lévőket sújtó szigorú büntetések nemigen egyeztethetők össze a "hiteles választásokkal".

Zeid Raad al-Husszein nyilatkozatában megjegyezte, hogy a szükségállapot kihirdetése, 2016 nyara óta az ellenzék mozgástere jelentősen zsugorodott Törökországban, és friss példaként felhozta a május elsején letartóztatott újságírók és más őrizetbe vettek esetét.

"Nehéz elképzelni, hogy miként lehet hiteles választást tartani olyan környezetben, amelyben a hatalmon lévő párt nézeteit megkérdőjelezőket szigorúan büntetik" - áll a jogi főbiztos nyilatkozatában.  

Törökországban júniusban tartanak előrehozott parlamenti és elnökválasztást.   

Al-Husszein mostani nyilatkozatához hasonlót tett közzé alig két hete az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet: "dermesztő félelem légkörének" kialakításával vádolta meg a török hatóságokat, kiemelve az emberi jogi szervezetek elleni támadásokat.   

A szükségállapotot 2016 júliusában, néhány nappal a hadsereg tisztjeinek sikertelen államcsínyét követően rendelték el Törökországban, és azóta folyamatosan meghosszabbították, miközben 50 ezer embert őrizetbe vettek és több mint 140 ezret menesztettek vagy felfüggesztettek állásából.

Írta, Fotó: atv.hu/MTI