Törökország új fejezetet nyitna Örményország kérdésében

Kész új fejezetet nyitni a török kormány a hagyományosan terhelt török-örmény viszony vonatkozásában, mondta a török kormányfő. Jelenleg a két ország között diplomáciai kapcsolat sem áll fenn.

Binali Yildirim, török miniszterelnök feltételesen nyíltságát fejezte ki az újrakezdés irányába, miután Nikol Pashinian, frissen hivatalba lépett örmény kormányfő állítólag azt közölte, hogy szeretnék felvenni a diplomáciai kapcsolatot Törökországgal.

„Ha Örményország felhagy az ellenséges hangnemmel, ha új lapot szeretne nyitni, akkor megvizsgáljuk a részleteket, és válaszolni fogunk”-mondta a török politikus.

Jereván és Ankara 2009-ben már megállapodott arról, hogy felveszik a diplomáciai kapcsolatot, képviseletet létesítenek egymás országában, és – ami a legfontosabb – megnyitják határaikat egymás irányába. Ez azonban a gyakorlatban nem valósult meg, mivel fellángolt az azeri-örmény konfliktus Hegyi Karabakhban, a török kormány pedig teljes örmény csapatkivonást követelt, amire utóbbiak nem voltak hajlandóak.

A két ország kapcsolatát az örmény népirtás is terheli, melyet Ankara nem hajlandó elismerni genocídiumnak, még Jereván követelése ellenére sem.

Forrás: The New York Times