Törökországi puccsper: életfogytiglant kért az ügyészség a vezetőkre

A török ügyészség életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását fogja javasolni az országban folyó puccsperben arra a több mint 200 katonára, akiket azzal vádolnak: vezető szerepet vittek a tavalyelőtti, sikertelen katonai puccskísérletben.

Az Anadolu Hírügynökség úgy tudja: múlt hét szerdán az ügyészek a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérték Akin Öztürkre, és a puccs többi, feltételezett vezetetőjére is. Öztürk tábornok a vád szerint a 2016 nyári hatalomátvételi kísérlet legfőbb vezetője volt.

A Törökországban folyó központi puccsperben a vádlottakat államellenes bűncselekményekkel, terroristacsoport vezetésével, az elnök meggyilkolásának kísérletével, és a puccs során meghalt összes személy halálában való felelősséggel vádolják. Emellett azonban számos eljárás folyik a hatalomátvételi kísérlet alacsonyabb rangú résztvevőivel szemben.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Forrás: The New York Times