„Erdogan szultán!”-Boszniában is kampányol Erdogan

Több mint 20 ezer támogatója előtt beszélt Recep Tayyip Erdogan, török elnök Bosznia-Hercegovinában. Sok balkáni vezető azonban aggódik Ankara növekvő befolyása miatt.

„Készen álltok arra, hogy rekordszámban támogassatok szavazatotokkal az elnökválasztáson? (…) Egy kérésem van még hozzátok: aktívan vegyetek részt a politikai és pártéletben abban az országban, ahol éltek. A parlamentekben is jussatok be!”-mondta a szarajevói gyűlésen Erdogan híveinek. A tömeg „Erdogan szultán!”-skandálással válaszolt.

A török elnököt nem fogadják szívesen sok európai országban: tavaly több állam meg is tiltotta a kampánygyűléseit. Így aztán a nyári választások előtt ez az eddigi első európai kampányeseménye Erdogannak.

Több balkáni vezető azonban még így is aggódik. Milord Dodik, boszniai szerb vezető például arról beszélt: a török államfő beavatkozik az ország belügyeibe. Bakir Izetbegovic, muszlim politikus válaszul elmondta: Erdogan nem avatkozik be a bosnyák ügyekbe. Szerinte a szerbeknek és a „frusztrált muszlimoknak” csupán az a problémája, hogy végre van egy erős muszlim vezető, akire büszkék lehetnek.

„Nincsen semmiféle rejtett célunk: mi csupán Bosznia jólétét, egységét, és gazdasági fejlődését akarjuk szolgálni!”-mondta el Erdogan, aki a bosnyák vezetéssel is találkozott útja során.

„A török elnök igyekszik magát a volt ottomán területeken élő összes muszlim védelmezőjeként pozícionálni, vagy legalábbis beállítani. Ez belpolitikai céljait is szolgálja, hiszen a kép imponál azon török tömegeknek, akiknek bosnyák, vagy albán vér is folyik az ereikben”-mondta az ügyben a washingtoni Európai Politikaelemző Központ nevű think-tank vezető munkatársa. Janusz Bugajski szerint valós aggodalom Ankara növekvő befolyása a Balkánon.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Deutsche Welle (DW)