Puccsperek: 104 katonatisztet ítéltek életfogytiglanra

Török állami forrásokra hivatkozva az Al-Jazeera jelentette: 104, volt török katonatiszt kapott letöltendő életfogytiglani fegyházbüntetést, a 2016-os, sikertelen katonai puccskísérletben való részvétel miatt. A törvényes államrend megdöntésére irányuló fegyveres kísérlettel vádolták őket.

Az Anadolu Hírügynökség úgy tudja: szigorított életfogytiglanra ítélte a vádlottakat az izmiri büntetőbíróság. 280 személy ellen folyik még eljárás hasonló vádak miatt. A most elítélt tisztek között van a légierő volt főparancsnoka, Hasan Huseyin Demiraslan, dandártábornok, és Memduh Hakbilen, vezérőrnagy is.

Az elsőrendű vádlottak mellett több, sokadrendű vádlott ügyében is ítélet született: 10 személy kapott például 20 éves fegyházbüntetést, a Recep Tayyip Erdogan elleni merényletkísérletben való bűnrészesség vádjával. 31-en különböző mértékű börtönbüntetést kaptak, terrorszervezet támogatása miatt.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 137 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Forrás: BBC