Erdogan: jó kapcsolatra törekszünk az USA-val!

Recep Tayyip Erdogan, török államfő pártja az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP)  csütörtökön hozta nyilvánosságra választási programját. Ebben arról beszélnek: szeretnének jó kapcsolatot kialakítani az Amerikai Egyesült Államokkal (USA).

Törökországnak meg kell oldania vitás kérdéseit az Egyesült Államokkal, és szoros együttműködést kell kialakítani a két ország között-legalábbis erről ír az AKP programja.

Az amerikaiakkal fennálló együttműködés fenntartása mellett arról is szólnak: Törökország támogatja egy „új és legitim” szír kormány megalakítását, amellyel újra kell majd építeni a jószomszédi viszonyt és baráti kapcsolatot.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: The New York Times