Mégsem vehetnek amerikai vadászgépeket a törökök?

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) Kongresszusának Szenátusa, pontosabban annak egy bizottsága javaslatot tett arra: mégse kössenek fegyverüzletet Ankarával. A törvényhozás felsőházi bizottságának javaslata szerint tehát Törökország nem vehetné meg a tervezett Lockheed Martin F-35 vadászgépeket.

A Nemzetvédelmi Felhatalmazási Törvény (NDAA) vitájában felvetett kiegészítés kizárná a vadászgépvásárlási programból Törökországot. A Jeanne Shaheen demokrata, és Thom Tillis republikánus szenátorok által jegyzett bizottsági javaslat azzal indokolja a korlátozást: a török hatóságok jogellenes módon tartják fogva Andrew Brunson, amerikai lelkészt.

A tervezet azért is kárhoztatja Ankarát, amiért S-400-as típusú rakétákat vásárolt Moszkvától. A szíriai hadszíntéren használatos fegyver ugyanis az oroszellenes szankciókba ütközik.

„Nagy a hezitálás abban a kérdésben, hogy az F-35-ösök, és a hozzájuk tartozó technológia átadható-e egy olyan országnak, amely ezen gépek lelövésére tervezett orosz légvédelmi rakétákat vásárolt”-nyilatkozta a kérdésben Shaheen.

Ankara korábban arról beszélt: megtorolnának egy fegyverembargót. A Törökországban folyó, amerikai állampolgárokat is érintő jogi tisztogatások, és a szíriai háború kérdése (főleg a kurdok) jelentősen megterheli a két ország viszonyát.

Forrás: Reuters