Újabb török katona kapott menedékjogot Görögországban

Újabb török katona kapott menedékjogot Görögországban a héten egy bírósági ítélet alapján. Ez már a második a kilenc, Athénban politikai menedéket kérő, feltétezett puccsista közül. Reménykeltő lehet a többi hét katona számára, viszony megterhelheti Ankara és Athén kapcsolatát.

Athén nehéz helyzetbe került, miután az országban politikai menedéket kérő török katonatisztek egyike megkapta a menedékjogot. A katonákat Törökországban azzal vádolják, hogy részt vettek a 2016-os sikertelen puccskísérletben. Ankara úgy nyilatkozott: a görög kormánynak fel kell készülnie a „negatív következményekre”. A 2016 július 15.-ei török katonai puccskísérletet követő napon egy helikopter szállt le görög területen. Ezzel utazott a nyolc török katonatiszt. Politikai menedékjogért folyamodtak, melyet egy görög bíróság egyiküknek megadott, majd visszavont. Ő azután ismét megkapta. A katonák úgy vélik, életük veszélyben lenne, amennyiben visszatérnének hazájukba. Ankara azonban folyamatosan követeli kiadatásukat Athéntől. A dolgot bonyolítja, hogy az egyik athéni rendőrőrsön őrizetben tartott katonák kiadatását megtiltotta a görög legfelsőbb bíróság. A görög kormány puccsistáknak bélyegezte a katonákat, látszólag tehát Erdogan mellé álltak. A bírósági ítéletre hivatkozva azonban rendre megtagadják a kiadatást.

A most közzé pontba került személyt Suleyman Ozkaynakcinak hívják. Ankara álláspontja szerint ő nemcsak részt vett a hatalomátvételi kísérletben, de a helikopteres menekülést és tiltott határátlépést is ő tervelte ki. Az athéni bíróság azonban úgy ítélte meg: hazájában kínzásnak vethetnék alá a tisztet, ezért nem adható ki a török hatóságoknak.

„Az ítélet megerősít minket álláspontunkban: ez a kilenc ember nem lehet sakkbábu egy nagyhatalmi diplomáciai játszmában”-mondta el a The London Times, brit napilapnak nyilatkozva Ozkaynakci védője. A katonatiszt egyébként – társaihoz hasonlóan – minden ellene felhozott vádat tagad.

Előrelépés az ügyben, hogy Ozkaynakci egy speciális útlevelet is kapni fog, mellyel akár Görögországot is elhagyhatja, lényegében tehát szabad ember. Védője erősen utalt arra: a férfi el fog menni, hiszen nem akar egy diplomáciai viszály okozója lenni.

Ankara dühösen reagált az ítéletre. Omar Celik, európai ügyekért felelős török miniszter szerint a döntés felháborító. A török külügyi tárca pedig úgy nyilatkozott: Athén puccsistákat véd, és ezzel „megsérti a török társadalmat”. A török kormányzat már így is hasonlóképpen vélekedett a görög vezetésről, ez az ítélet pedig olaj lehet a tűzre. Elemzők arra figyelmeztetnek: az Égei-tengeri szigetek feletti vita, a katonák ügye, és a folyamatos, kölcsönös légtérsértések veszélyes elegyet alkotnak, amely lassan a hidegháborús időszak óta a legfeszültebb görög-török viszonyt hozza létre.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The London Times