Törökországban letartóztattak egy egyetemi vezetőt azzal, hogy a gülenista új haderő tisztjeit neveli ki az iskola

Előzetes letartóztatásba helyezték Törökországban a 2016. júliusi puccskísérlet után az „új haderő” katonatisztjeinek kineveléséért létrehozott egyetem tanulmányi osztályának a vezetőjét azzal a gyanúval, hogy ő is tagja az összeesküvésért felelőssé tett gülenista hálózatnak - írta a Sözcü legfőbb török ellenzéki napilap kedden.

A Nemzeti Védelmi Egyetemet (MSÜ) a hatalomátvételi incidenst követően a korábbi Katonai Akadémiák Parancsnoksága helyett éppen azért alapították, hogy elejét vegye a haderőn belül a gülenisták szervezkedésének.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a puccskísérletért, de Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

A letartóztatott igazgató, Kadir Atakan ezredes az MSÜ alapítási munkálataiért felelt. Az Isztambulban található Nemzeti Védelmi Egyetem jelenleg még csak részben üzemel.

A katonatiszti iskolák Törökországban mind az MSÜ-höz kapcsolódóan működnek. 

A hivatalos török álláspont szerint a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, így a haderőbe és a katonatiszti iskolákba is.

Törökországban az elmúlt lassan két év alatt legalább több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legalább 8570 tagját menesztették állásából a gülenista hálózattal összefüggésben.

Pár napja egy üzenetküldő program miatt adtak ki elfogatóparancsot 109 ember ellen. Június 24-én előrehozott választásokat tartanak, és a törökök államfőt és új parlamentet is választanak maguknak. Erdogan ezzel tervei szerint végleg bebetonozza hatalmát.

Írta: 168ora.hu

Fotó: Youtube