Kurd tüntetés miatt bírálta Ankara Berlint

Egy Kölnben megtartott kurd tüntetés miatt kerülhet ismét ellentétbe egymással Németország és Törökország. A gyűlés német hatóságok általi engedélyezése „a kettős mérce alkalmazásának újabb példája” a török külügyi tárca szerint.

A német kormány ugyanis korábban bejelentette: a közelgő török választások miatt betilt minden külföldi szervezésű tüntetést a területén. A baloldali, kurdbarát törökországi politikai párt, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) által bejelentett kurd nagygyűlést azonban mégis engedélyezték.

„Mélye elítéljük ezt a képmutató viselkedést, amely sem a demokratikus értékekkel, sem a terrorizmus elleni harccal nem kompatibilis. Ez a hozzáállás a német-török kétoldalú viszony javítását, és normalizálását sem viszi előre”-szól a török külügyi tárca múlt szombati közleménye, amely azt is kifogásolja, hogy a rendezvényen betiltott kurd szeparatista szervezetek jelképei is feltűntek.

Az Al-Jazeera, arab televízióadó szerette volna megkeresni az ügyben a német hatóságokat is, ám erre nem volt lehetőségük.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt két évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a 2016. nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. Törökország ráadásul több európai, főleg német-török kettős állampolgárságú személyt is őrizetbe vett, köztük Deniz Yucel újságírót. A konfliktus következtében a kis-ásziai ország EU-tagjelölti státusza is veszélybe került: több európai politikus is követelte és követeli a csatlakozási tárgyalások megszakítását, Brüsszel pedig Merkel helyeslése mellett előirányozta a kohéziós pénzek csökkentését is. Az utóbbi időben azonban enyhülési folyamat indult: Ankara több külföldi állampolgárt is szabadon bocsájtott (Yucelt is), a két fél pedig kölcsönösen békülékeny hangot ütött meg.    

Forrás: Al-Jazeera