Birkózás: hétfőn rajtol Isztambulban az U23-as Európa-bajnokság

Hétfőn kezdődik Isztambulban az U23-as birkózó Európa-bajnokság. A magyar válogatott 24 versenyzővel utazik, teljes létszámmal csak a kötöttfogás büszkélkedhet. A három vezetőedzővel beszélgettünk a felkészülésről, valamint a várakozásaikról is.

Hétfőn rajtol az U23-as Európa-bajnokság  Isztambulban. A magyar válogatott 24 versenyzővel utazik Törökországba, teljes létszámmal csak a kötöttfogás büszkélkedhet. Tavaly Szombathelyen rendezték meg a korosztályos kontinensviadalt, s akkor két arany-, egy ezüst- két bronzérem mellett öten lettek ötödikek. A kötöttfogás és a női szakág egyaránt egy első és egy második hellyel zárta a megméretést.

Lévai Zoltán, a kötöttfogásúak vezetőedzője elmondta, idén is hasonló sikereket szeretnének elérni. Úgy érzi, hogy jó formában vannak a srácok, s szerinte több éremesélyes fiatal is van a keretben, akik meglepetést okozhatnak.

„Nagyon fiatal a csapat, éppen ezért nehéz volt megoldani a felkészülést, hiszen gyakorlatilag a válogatott fele idén érettségizett. Az utóbbi négy hetet közös felkészüléssel töltöttük Budapesten. A hangsúlyt leginkább a földharcra fektettük, ugyanis az új szabályrendszer ezt követeli meg. A fiúk háromszor annyit voltak lent a szőnyegen, mint alapból, de meglesz a gyümölcse. Természetesen nem feledkeztünk meg az erő és a technika tökéletesítéséről sem. Szerencsére a súlya mindenkinek rendben van, úgyhogy nagyon pozitív előérzetem van.”

A szabadfogásúak tavaly egy ezüstérmet nyertek Szombathelyen, s két ötödik hellyel is büszkélkedhettek. Tóth Bendegúz lett második a 86 kilogrammosok között, s idén a 92 kilósok versenyében szeretne bizonyítani. Érdekesség, hogy Nagy Péter tavaly kötöttfogásban lett ötödik, azonban most fogásnemet váltott, s szabadban próbál szerencsét.

Bánkuti Zsolt, szabadfogásúak edzője elmondta, hogy mindössze két és fél hetet készült közösen a csapat, ám ez az időszak nagyon jól sikerült. Külön kiemelte, hogy a válogatott döntő többsége már január óta a felnőtt-kerettel jár táborokba, s edz együtt vele. Hozzátette: ez óriási segítség a fiúknak ennyire fiatalon.

A mester szerint, amennyiben egy éremmel térne haza a csapat, azzal maximálisan elégedett lehetne mindenki.

Az U23-as nők gyakorlatilag fél csapattal utaztak Törökországba. Tíz súlycsoportból csupán hatban van magyar résztvevő. A válogatott vezető-, s mesteredzője, Nagy Lajos szerint ez annak is az oka, hogy jó néhány stabil versenyző – például Dénes Mercédesz vagy Németh Zsanett – kiöregedett a korosztályból. Nagy kiemelte: rendkívül fiatal még a gárda.

A szakvezető tökéletesen átlátja a korosztályos erőviszonyokat, ugyanis ő Magyarország valaha volt legsikeresebb leány utánpótlás-edzője. Véleménye szerint Isztambulban egy érem a reális cél a női szakágtól, s azt a medált az 55 kilogrammosok között versenyző kadét világbajnok, junior vb-második, U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Galambos Ramónátólvárja.

A vezetőedző elmondta, hogy pontszerző helyre több lánynak is van esélye odaérni.

Írta: nemzetisport.hu

Fotó: birkozoszov.hu