Visszautasítja Washington „fenyegetőzését” a török külügyminiszter

Az F-35-ös vadászgépeknek június 21.-ig rendben meg kell érkezniük, ahogyan azt az amerikaiak megígérték-szögezte le Mevlut Cavosoglu török külügyminiszter, aki egyben visszautasította Washington „fenyegető hangnemét” is. A külügyér az amerikai fővárosban tárgyalt kollégájával.

Az előző cikkben már említettük, hogy Cavosoglu több témában is egyeztetett Mike Pompeóval, az Amerikai Egyesült Államok (USA) külügyminiszterével. Az ellentétek is felszínre kerültek a tárgyalás során.

„Törökország visszautasítja az amerikaiak fenyegető hangnemét az ügyben! Ez egyáltalán nem konstruktív”-szögezte le Cavosoglu, utalva arra, hogy Washington visszatáncolhat a vadászgépek eladásától.

Ismeretes: az Amerikai Egyesült Államok (USA) Kongresszusának Szenátusa, pontosabban annak egy bizottsága javaslatot tett arra: mégse kössenek fegyverüzletet Ankarával. A törvényhozás felsőházi bizottságának javaslata szerint tehát Törökország nem vehetné meg a tervezett Lockheed Martin F-35 vadászgépeket. A Nemzetvédelmi Felhatalmazási Törvény (NDAA) vitájában felvetett kiegészítés kizárná a vadászgépvásárlási programból Törökországot. A Jeanne Shaheen demokrata, és Thom Tillis republikánus szenátorok által jegyzett bizottsági javaslat azzal indokolja a korlátozást: a török hatóságok jogellenes módon tartják fogva Andrew Brunson, amerikai lelkészt. A tervezet azért is kárhoztatja Ankarát, amiért S-400-as típusú rakétákat vásárolt Moszkvától. A szíriai hadszíntéren használatos fegyver ugyanis az oroszellenes szankciókba ütközik.

Az ügyben Cavosoglu egyébként azt is elmondta, hogy ők csupán kényszerből vásároltak orosz rakétákat. Eredetileg amerikai, Patriot-típusúakat akartak venni, ám erre nem volt lehetőségük.

„Törökország, amelynek sürgősen fegyverekre van szüksége, ezért vásárol orosz rakétavédelmi rendszert”-szögezte le. Hozzátette, hogy nem örülnének, ha a vadászgépeket sem kapnák meg, ebben az esetben azonban kénytelenek lennének ismételten Moszkvához fordulni. Reményét fejezte azonban ki, hogy erre nem kerül sor.

Ankara egyébként korábban válaszlépésekkel fenyegette meg korábban Washingtont, amennyiben nem szállítják le a gépeket.

Forrás: Hurriyet Daily News