A török csapatok 30 kilométer mélyen behatoltak Észak-Irak területére

Török csapatok 30 kilométer mélyen behatoltak Irak területére az ország északi részén - idézte Binali Yildirim török kormányfőt a Diken török híroldal pénteken.

"Jelen pillanatban Irak északi részén csapataink elfoglaltak egy területet, amely 30 kilométer mélyen benyúl az országba ... nem fogunk habozni, semlegesíteni fogjuk a (terrorista) csoportokat" - jelentette ki Yildirim. A török kormányfő úgy fogalmazott, hogy Ankara nem zár ki újabb légicsapásokat a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen a Kandil-hegységben.

Yildirim szerint a török csapatok iraki jelenléte olyan intézkedés, amelyre Törökország rákényszerült nemzetbiztonságának szavatolása érdekében.

A kurd autonómiát követelő PKK 1984 óta folytatja felkelését Délkelet-Törökországban, de a lázadók főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben van. A nyugatabbra található, de földrajzi adottságait tekintve kevésbé vad Szindzsár-hegységet Ankara a PKK második fellegvárának, "második Kandiljának" nevezi.

A nap folyamán Recep Tayyip Erdogan török elnök ismét légicsapásokat helyezett kilátásba az iraki Kandil és Szindzsár városok, illetve az észak-iraki Kurdisztán autonóm régió székhelyétől, Erbíltől délnyugatra fekvő Mahmúr ellen. A török államfő szerint ez utóbbi térség is "nagyon fontosnak számít".

A Yeni Safak kormányközeli török napilap azt állította, hogy Törökország egybefüggő biztonsági zónát tervez kialakítani határa mentén Észak-Szíriában és Észak-Irakban egészen az iráni határig terjedően.

A lap úgy tudja, hogy az első lépést a Szíria északi részén található Manbídzs megszerzése jelenti majd az egységes biztonsági zóna létrehozásában, amely Szíria északnyugati részétől húzódna Idlíbtől, el-Báb és Azáz térségein, valamint az Eufrátesz nyugati partján fekvő Manbídzson és a folyótól keletre eső szíriai területeken át, majd csatlakozna az észak-iraki biztonsági folyosóhoz.

Törökország 2016 augusztusában indított Eufráteszi Pajzs fedőnévvel hadműveletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt észak-szíriai területek, illetve az észak-szíriai kurdok ellen, akiknek fegyveres milíciáját, a Népvédelmi Egységeket (YPG) Ankara ugyanúgy terrorszervezetnek tekinti. Az Olajág nevű hadműveletet Törökország idén január 20-án indította el a szíriai Afrín térségében az YPG ellen. A török vezetés célja, hogy a kurdok visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a török-szíriai határvidéken, mintegy 30 kilométeres mélységben.

Írta: atv.hu/MTI