Erdogan: terroristákat támogatnak a baloldali jelöltek!

Muharram Ince, a baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje terrorizmus támogatásával vádolt kurdokat látogatott meg a börtönben. Recep Tayyip Erdogan, török elnök szerint ezzel maga is a terror támogatójává vált.

Az északkelet-törökországi Sakaryában tartott beszédében Erdogan arról is beszélt: Ince kurd szavazatokat akar „lopni”. De kapott bírálatot a baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) jelöltje is. A török államfő szerint ugyanis Selahattin Demirtas maga is terrorista, aki személyesen felelős kurd civilek haláláért, hiszen a szeparatista kurd terroristákat pártolta. Az elnök arról is beszélt, hogy Demirtas lenne a felelős egy 2015-ös, 53 ember halálát követelő incidensért, amely egy diyarkabiri kurd tüntetésen történt.

„Akik – mint Ince – meglátogatják Demirtast, azt hiszik, hogy szavazatokat tudnak majd lopni onnan (a kurdoktól-a szerk.). Nem fognak tudni! Népem majd június 24.-én megleckézteti azokat, akik ilyen terroristákat látogatnak meg a börtönben!”-dühöngött Erdogan a választási nagygyűlés színpadán-„Ez az ember, aki 53 ember, az én polgártársaim, kurd testvéreim haláláért felelős, ez lehet elnökjelölt?!”

Demirtas 2015-ben is indult az elnökválasztáson, akkor sok nem-kurd török állampolgár szavazatát is elnyerte. Most a börtönből kell kampányolnia, hiszen terrorizmus támogatásának vádja miatt eljárás alatt áll. A politikus ártatlannak vallja magát. Szerinte jelölése nem ütközik törvénybe, hiszen nem született ellene jogerős ítélet.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: The New York Times-NYT