Továbbra is partnerkén tekintene az EU Törökországra

Az Európai Bizottság a hétvégi török választások kapcsán közölte: remélik, hogy továbbra is partnerként tekinthetnek Törökországra, és annak újonnan megválasztott kormányára.

 „Reméljük, hogy Erdogan elnök (Recep Tayyip Erdogan, török elnök) vezetése alatt Törökország továbbra is az Európai Unió elkötelezett partnere lesz a közös érdek olyan meghatározó ügyei tekintetében, mint a migráció, a biztonság, a régiós stabilitás, és a terrorizmus elleni közös harc”-nyilatkozta a testület szóvivője hétfői, rendes tájékoztatóján a sajtónak.

Törökországban június 24.-én tartottak előrehozott választásokat. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert tudta, hpgy amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak. A hétvégi szavazáson Erdogan elnyerte a választók 53%-ának bizalmát, így második forduló nélkül, rögtön újrázhat további öt évre, mint török elnök. A parlamenti választásokon pedig az Erdogan által vezetett konzervatív-nacionalista koalíció, a Nép Szövetség szintén egyértelmű többséget szerzett a Nemzetgyűlésben.

Forrás: The New York Times-NYT