Olaszország megvétózná a török segélyeket

Az olasz belügyi államtitkár szerint országa kész megvétózni a Törökországnak adott támogatást, ezzel újra megnyitni a balkáni migrációs útvonalat. Az olasz miniszterelnök szerint teljesen újra kell írni az európai bevándorlási szabályokat.

© Copyright : REUTERS/Antonio Parrinello

„Nem elég megreformálni, teljesen kell szabadulnunk a dublini rendszertől, mert nem alkalmas ekkora migrációs hullám kezelésére. Mert a bevándorlóknak mindössze 7 százaléka jogosult menekültstátuszra, ezt is ki kell mondanunk” – szögezte le Giuseppe Conte.

A belügyi államtitkár válaszolt arra a kérdésre, hogy megvétózzák-e a török segélyt, ezzel újranyitva a balkáni útvonalat:

„Ha Európa képes kezelni ezt a helyzetet és komoly válaszokat adni, azzal tudja bizonyítani, hogy létezik. Nem hagyjuk, hogy parancsolgassanak nekünk olyan ügyben, amit eddig a nemzeti kormányok nyakába varrtak.

Világos, hogy ha nem tesznek konkrét lépéseket ennek a globális jelenségnek a kezelésére, akkor mindent meg fogunk tenni szuverenitásunk védelme érdekében. Olaszország évente 20 milliárd eurót ad az Uniónak, de csak a felét kapja vissza. Ezt át kell gondolni” – mondta az Euronewsnak adott videochatben.

Amióta Törökország pénzt kap az EU-tól, a balkáni útvonalon jóval kevesebb bevándorló érkezik. A legtöbben most Olaszországba érkeznek, a római kormány pedig azt szeretné, ha az EU többi tagállama is kivenné a részét a bevándorlók ellátásában és kérelmeik elbírálásában.

Írta: euronews.com