Kíméletlenül ütik a török lírát, egyre közelebb a történelmi mélypont

A török líra már több mint 3%-ot veszített értékéből a mai kereskedésben az amerikai dollárral szemben, miután Recep Tayyip Erdogan elnök hétfői beiktatása óta egyre jobban aggódnak a befektetők a török jegybank függetlensége, illetve a gazdaság sérülékenysége és gyenge fundamentumai miatt. 

Ma megjelent írásunk részletesebben foglalkoztunk azzal, hogy miért kezdett el néhány hetes stabilizálódást követően újra zuhanni a török líra árfolyama. A lényeg: sokan attól tartanak, hogy Erdogan elkezdett belemászni a jegybank függetlenségébe annak érdekében, hogy a kamatcsökkentés irányába mozdítsa el a monetáris politikát, ez azonban ellentétes lenne az infláció, illetve a gazdaság fundamentumai által indokolt iránnyal.

Csak olaj volt a tűzre Erdogan délutáni kijelentése, amikor is egy újságírói kérdésre elmondta, hogy meglátása szerint a jövőben csökkenhetnek majd a kamatok az országban. A líra már közel 3%-os zuhanásnál jár csak ma az amerikai dollárral szemben. A líra helyzetét a mai napi általános dollárerősödés tovább rontja. A történelmi mélypont 4,93-nál volt, innen már az sincs messze. 

Írta: portfolio.hu