Nem lépett a jegybank, agyonverik a török lírát

Elmaradt a várt kamatemelés, így zuhanásba kapcsolt a török líra kedden kora délután. Percek alatt több mint 3,5%-ot szakadt az árfolyam a dollárral szemben.

Előzetesen a piac arra számított, hogy az egyhetes repó kamatot 17,75%-ról 100-125 bázisponttal emeli majd a török jegybank, ehhez képest nemhogy a szigorítás mértéke volt kisebb, de egyenesen változatlanul hagyták a kamatot. Ezzel beigazolódott a befektetők pesszimista várakozása azzal kapcsolatban, hogy az elnökválasztás után nem folytatódik a monetáris politikai szigor. A lépésre azonnal több mint 4%-ot zuhant a líra.

A kamatdöntés előzménye, hogy az infláció 14 éves csúcsra, 15,4%-ra emelkedett júniusban, ezért is számítottak a befektetők arra, hogy a májusi és júniusi összesen 425 bázispontos emelés után további szigorítás jöhet. Csak érzékeltetésként: a Reuters felmérésében megkérdezett 16 elemzőből tizenöten kamatemelést vártak.

A mai döntés üzenete azért sem szerencsés, mert már az utóbbi hetekben az elnökválasztást követően voltak olyan félelmek, melyek arra alapultak, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök megpróbál majd beavatkozni a monetáris politikába, emiatt gyengült már a líra. Az év eleje óta majdnem 30%-ot zuhant a török deviza a dollárral szemben. Most a jelek szerint beigazolódhatnak a félelmek, hiszen Erdogan régóta ellenezte a kamatemeléseket, a mai döntés pedig azt üzenheti, hogy a jegybank "engedelmeskedik" neki.

A heves piaci reakciókat azzal igyekezett tompítani a jegybank, hogy közleményében kiemelte: a jelek szerint tartósan szigorú monetáris kondíciókra kell berendezkedni. Emellett hangsúlyozták, hogy további szigorítás jöhet, amennyiben szükségesnek érzik. Persze ez is kétélű fegyver, hiszen ezek szerint a 14 éves csúcson lévő infláció mellett nem érzik szükségesnek.

A török jegybank közleményében kiemelte, hogy továbbra is minden eszközével az árstabilitás elérésére koncentrál, amíg az inflációs várakozások nem csökkennek érdemben, addig nem is gondolnak a kondíciók lazítására.

Ugyanakkor a CBT szerint az infláció júniusi megugrása mögött egyszeri hatások is vannak a volatilitástól kezdve az élelmiszerárak emelkedéséig.

Írta: portfolio.hu