Megosztja a németeket Erdogan berlini látogatása

Eddig arról lehetett olvasni, mélyponton van a török–német viszony, azonban most úgy tűnik, mindkét fél a kapcsolatok normalizálására törekszik. Ennek az első lépcsőfoka Erdogan török államfő szeptemberi, berlini látogatása lehet.

A német válogatott török származású labdarúgói heves indulatokat váltottak ki a német sajtóban. Ilkay Gundogan és Mesüt Özil a múlt hónapban fényképet készítettek Törökország elnökével.

Pócza István, a Századvég vezető elemzője szerint itt a multikulturalizmus válságának a hatása figyelhető meg, hiszen a német futballszövetség és a német szurkolók sem vették jó néven a történteket. Sokan a focistákat hibáztatják a világbajnokságon elért német eredményekért is, több helyen lehetett olyat olvasni, hogy „Mesüt Özil nem volt önmaga, nem hozta a tőle elvárt teljesítményt”

Az elemző egy német közvélemény-kutatást is alapul vett, amelyben a megkérdezett németek csaknem 82 százaléka ért egyet azzal, hogy ez ártott a német válogatottnak.

Törökország szerint természetes volt a folyamat

Mint később kiderült, Mesüt Özil családja iránt való tiszteletével magyarázta a képkészítést. A török társadalom sem értelmezte másképp, hiszen a focista Törökországban született, akiből később sikeres focista lett a német válogatottban – magyarázta Hóvári János turkológus, volt ankarai nagykövet.

Hóvári János a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta: Törökország természetes folyamatként éli meg a történteket, és nem érti, miért vannak felháborodva a német emberek.

Sikertelen integráció

Pócza István szerint az a felvetés, amely szerint a törökök integrációja sikeres volt Németországban, nem helyénvaló, hiszen a törökök több mint 60 százaléka véli úgy, hogy számukra Ankara az irányadó, Berlin csak másodlagos.

A Németországban élő 3 milliós török kisebbséget említve Hóvári János elmondta, sokan követik Erdogan politikáját, felnéznek rá. Bár nem mindenki ért vele egyet, kölcsönös érdekek is megfigyelhetők, hiszen sokan rendelkeznek saját vállalkozásokkal, amelyek beépültek a német gazdaságba, és amelyek dinamizálják a kapcsolatokat.

Erdogan rossz szereplő a németek szemében

Recep Tayyip Erdogan szeptemberben hivatalos látogatást kíván tenni Németországban. Pócza István közölte: egy friss felmérés alapján a németek 69 százaléka nem látná szívesen a török államfőt. Úgy véli, ez elsősorban a német politikának is köszönhető, hiszen a CSU és a CDU is többször támadta Törökországot, így Erdogan személye egy rossz szereplőként égett bele a német társadalomba.

Hóvári János megjegyezte, a két ország közötti konfliktusok ugyanakkor nem hatottak a külkereskedelmi forgalomra, amely az elmúlt évben 3-4 százalékos növekedést mutatott. Hozzátette, Törökországnak nagy szüksége van erre a forgalomra, mert ez a török gazdaság motorja.

Németország és Európa biztosítja Törökország számára a gazdasági stabilitást, cserébe Törökország biztosítja a biztonsági stabilitást Európa számára – jegyezte meg Pócza István a Kossuth Rádió műsorában. Felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta, ez a megállapodás önmagában még nem fogja megoldani a migrációs problémát, Európa határainak további megvédésére lesz szükség.

 Írta: hirado.hu

Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal