A Tigris miatt, egyben helyeztek át egy 650 éves fürdőépületet Batmanban

Egészben helyezték át hétfőn a 650 éves Artuklu fürdő épületét Törökország főként kurdok lakta délkeleti részében, Batman tartományban, hogy az ott épült óriásgát üzembe helyezésekor ne árassza el a műemléket a Tigris folyó.

A fürdő eredetileg a 12 ezer éves Hasankeyf településen állt. A mintegy 1500 tonna súlyú épületet először egy hatalmas, 256 kerekes platóra helyezték, majd három kilométeres távolságba, a Hasankeyf helyett kialakítandó új település 70 méterrel magasabban fekvő kulturális parkjába szállították. A művelet 6 óra 40 percen át tartott – írta az NTV török hírtelevízió nyomán az MTI.

2017 májusában egyébként már áthelyeztek a térségben egy 15. századi, 1100 tonnás, kőből készült türbét, és a tározó feltöltése előtt még több dzsámit és egy közösségi házat is „elköltöztetnek” majd.

Az újkőkori Hasankeyf térségében található Ilisu-gát építési munkálatai 2006-ban kezdődtek, de 2009-ben a német, az osztrák és a svájci kormány visszavonta a projektre tervezett hitelt, mivel a létesítmény szerintük kulturális és környezeti veszélyeket hordoz magában.

A gát bírálói szerint az építmény veszélyezteti a térség régészeti emlékeit és még fel nem tárt lelőhelyeit, megváltoztatja az ökoszisztémát, valamint az építkezés miatt számos embernek kell elhagynia otthonát. A török kormány kitart a beruházás mellett.

Írta: hvg.hu