Ismét Németországba látogat Recep Tayyip Erdogan

A német külügyminiszter szerint a török elnök és a német kancellár sok fontos kérdést tisztáz majd.

Szeptember 28-án kétnapos állami látogatásra érkezik Németországba Recep Tayyip Erdogan. A török elnököt Frank-Walter Steinmeier német államfő hívta meg, a látogatás teljes programja még nem ismert. Egyelőre csak annyit tudni, hogy Erdogant a berlini Bellevue-palotában fogadják, majd Angela Merkellel is találkozik.

Heiko Maas német külügyminiszter a találkozóval kapcsolatban azt nyilatkozta: Recep Tayyip Erdogan látogatásán a „kapcsolatokat terhelő” valamennyi téma napirendre kerül majd, így például szó esik a Törökországban fogva tartott német állampolgárokról, és a Szíria kurdok lakta északi területein folytatott török katonai műveletekről is.

A török elnök látogatása már az időpont bejelentése előtt komoly közéleti vitákat váltott ki, miután a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken szólította fel a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.

Németországban él a legtöbb határon túli török: a közösség nagyjából hárommilliós. Az országban élő kurd közösség képviselői pedig jelezték, hogy nagyszabású demonstrációval tiltakoznak majd Berlinben Recep Tayyip Erdogan politikája ellen.

Írta: hvg.hu (MTI)