Ókori település nyomait fedezték fel Isztambulban

Egy késő római és bizánci kori tengerparti település maradványait fedezték fel a régészek az isztambuli Haydarpasa vasúti pályaudvar sínjei alatt, megerősítve azt a feltételezést, hogy a terület hajdanán kereskedelmi központként működött.

"Az ásatási munkálatok során kiderült, hogy a Haydarpasa pályaudvar helyén egykor egy tengerparti város állt" - mondta Aykurt Nuhoglu, Isztambul Kadiköy negyedének polgármestere.

A helyi vezetőség közleménye szerint a vasúti sínek eltávolítását követően egy török fürdő és egyéb építmények, csatornák és utak nyomaira, valamint régi agyagedények töredékeire és pénzdarabokra is bukkantak a területen.

A török régészek reményei szerint az immár két hónapja tartó ásatási munkálatok további részében egy elveszett kikötő romjait is sikerül feltárniuk. A szakemberek szerint ugyanis a maradványok igen nagy területre terjednek ki.

Az illetékesek szerint a térség négy történelmi időszak - késő római kor, bizánci kor, Ottomán Birodalom és köztársaság - nyomait őrzi magán.

A Haydarpasa pályaudvart német mérnökök építették 1908-ban a Boszporusz ázsiai oldalán, közvetlenül a tengerparton. A Német Birodalom becsvágyó Berlin-Bagdad vasúti projektjének része volt, amely célul tűzte ki a térség feletti ellenőrzés és befolyás megszerzését.

A lenyűgöző építményt 2013-ban zárták le felújítási munkálatok miatt. A tervek szerint az állomás az év végén kezdi meg ismét a működést.

Írta: origo.hu (MTI)