A török néptől és Putyintól kér segítséget Erdogan a líra összeomlásának megállításához

Erdogan azt kérte, a törökök váltsák lírára devizatartalékaikat, emellett pedig Putyint is felhívta telefonon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a nép segítségét kéri a török líra zuhanásának megállíásához: azt kérte, hogy a törökök arany és deviza megtakarításaikat váltsák lírára.

Erdogan már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is azt kérte a törököktől, hogy váltsák lírára devizatartalékaikat, a török pénznem árfolyama ugyanis akkor is jelentős mértékben gyengült, Erdogan akkor egy összehangolt nemzetközi akciót hibáztatott. A török líra árfolyamvesztése viszont az Egyesült Államokkal egyre mélyülő politikai ellentétekkel párhuzamosan a választások után is folytatódott, a napokban pedig felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett beTörökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. 

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban azonban 20 százalék napi veszteségnél is járt. A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

Törökország pénteken azt is bejelentette, Erdogan telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel gazdasági kérdésekről és a pénzpiacok felfordulásáról.

Szintén pénteken Berat Albayrak török pénzügyminiszter a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt, bár kevés részlettel szolgált a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról. 

Az a kijelentése viszont, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás alternatíváinak, valószínűleg sokkal inkább tovább mélyíti a nemzetközi pénzpiac ellenérzéseit a török gazdaságpolitikával szemben. 

Erdogant a kamatemelések zsigeri ellenségeként ismerik, ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek rendelkezésre állása elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek. Nemzetközi pénzpiaci szakértők a jegybank vonakodását a líra árfolyamvesztésének kamatemeléssel történő megfékezésétől a köztársasági elnök álláspontja által korlátozott függetlenségének tulajdonítják.

Írta: hvg.hu / MTI