Fontos rabot engedtek el ma a törökök - Ez is segíthetett a lírának

Egy isztambuli bíróság elrendelte, hogy engedjék el a több mint egy éve fogva tartott Taner Kilicet, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet törökországi tiszteletbeli elnökét - közölte az AI szerdán. Egy Törökország-szakértő szerint ez a lépés azt szolgálja, hogy az amerikai-török feszültség mellett a törökök így próbálnak közeledni Európához szövetségépítés jegyében. A mai fejlemény is szerepet játszhatott abban, hogy a líra ma bő 5%-kal a 6-os szintig vissza tudott kapaszkodni a dollárral szemben, igaz abban más jegybanki intézkedések is fontosak voltak.

Andrew Gardner, az Amnesty International Törökország-szakértője a Twitteren azt írta, hogy Kilic még estig elhagyhatja a börtönt. A jogász vizsgálati fogságban raboskodott a Törökország nyugati részén található Izmirben.

Kilic és tíz másik ember - köztük Peter Steudtner német emberi jogi aktivista és Ali Gharavi iráni származású svéd író és IT-szakértő - ellen eljárás zajlik Isztambulban. Azzal vádolják őket, hogy egy fegyveres terrorcsoportot támogattak, amiért akár fejenként 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. A török hatóságok szerint Kilic kapcsolatot ápolt a 2016-os puccskísérlet szervezőivel, és egy olyan üzenetküldő alkalmazást töltött le telefonjára, amelyet a gülenista mozgalom tagjai használtak. Ankara Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónokot vádolja a puccskísérlet megszervezésével.

A tizenegy aktivista egy konferenciára érkezett Isztambulba. Kilic kivételével már mindenkit elengedtek a vizsgálati fogságból. Ügyükben október 25-én várható az első tárgyalás. Az AI kifogásolta, hogy továbbra sem ejtették az alaptalan vádakat az aktivistákkal szemben.

"Számomra egyértelmű, hogy Taner és a görög katonák tegnapi elengedésének célja a közeledés Európához" - vélekedett Howard Eissenstat amerikai Törökország-szakértő. "Ez kifejezetten életbevágó a török-amerikai kapcsolatokat jelenleg jellemző válság miatt" - tette hozzá. "Ez pusztán aláhúzza ezeknek az eljárásoknak a politikai - és alapvetően igazságtalan - természetét" - hangsúlyozta.

A török hatóságok márciusban kémkedés gyanújával őrizetbe vettek két görög katonát, akik szerdán egy katonai gépen hazatérhettek Görögországba.

Washington és Ankara között Andrew Brunson amerikai lelkész fogva tartása miatt feszült a viszony. Brunsont szintén terrorizmus vádjával tartják házi őrizetben. A diplomáciai vita gazdasági adok-kapokba torkollott, és a török líra dollárhoz viszonyított értéke hétfőn történelmi mélypontra zuhant 7-es árfolyamszint felett. Azóta részben a török pénzügyminiszter holnapi telefonkonferenciája hírére, részben török jegybanki lépések hatására jelentősen erősödni tudott a 6-os szintig.

Írta: portfolio.hu