Katar dobhat mentőövet az összeomlás szélén álló törököknek

Az IMF helyett Katar mentheti meg a gazdasági összeomlástól Törökországot. Az öböl menti arab állam tegnap 15 milliárd dolláros befektetési csomagot ajánlott fel Ankarának, a megegyezés hírére a török líra erőre kapott, 6 százalékot erősödött.

Megmentőként érkezett szerdán a katari emír Ankarába. A 15 milliárd dolláros befektetési ígéret visszahozta a nemzetközi befektetők bizalmát a török gazdaságban. A mentőcsomagként is felfogható arab lépés szó szerint megmenti a török pénzpiacokat és a bankszektort a beomlástól.

Pénzügyi elemzők a múlt héten már azt pedzegették, hogy az IMF pénzügyi segítsége nélkül Törökország finanszírozhatatlan állammá válik, Katar közbelépése ettől a kellemetlen kényszertől szabadította meg Ankarát. Katar nem véletlenül segített – Törökország kiállt mellette, amikor Szaúd-Arábia és több más arab állam tavaly megszakította vele a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, arra hivatkozva, hogy Katar a közel-keleti terrorizmus fő finanszírozója – ezt a vádat az arab miniállam természetesen tagadja.

„Mindennek ellenére mi készen állunk minden vitás kérdés tárgyalásos megoldására. Egyenlő partnerként. Egy feltételünk van: senki se zsaroljon minket, senki se diktáljon nekünk” – mondta Mevlut Cavusoglu, török külügyminiszter az Amerikával való konfliktussal kapcsolatban.

Ezzel szoros összefüggésben van, hogy a török líra elmúlt hónapokban 40 százalékot vesztett értékéből. Amerika büntetőintézkedéseket vezetett be egy amerikai lelkész bebörtönzése miatt, majd a török acél- és alumíniumtermékek vámját megduplázta, két török miniszter számláit pedig zárolta. Az amerikai lépésekre a törökök több amerikai exportárú vámtarifájának emelésével válaszoltak.

„A török vámemelés egy sajnálatos döntés. Rossz döntést hoztak. Az amerikai vámlépések nemzetbiztonsági érdekek alapján születtek. A török válaszlépés bosszúból” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára.

A török líra gyengülését az indította el, hogy Erdogan elnök mára elnöki rendszert, egy erősen központosított kormányzatot épített ki, amelyben megszűnt a jegybank önállósága is. A külföldi befektetők bizalma folyamatosan megrendült, eddig 5 milliárd dollárt vontak ki az országból.

Írta: hvg.hu