Erdogan törökjei vérbosszút állnak Amerikán: szétverik az iPhone-okat, és ezt videóra veszik

Nem lennék most sem Donald Trump, sem Tim Cook helyében, miután a nemzettudatos, de talán inkább Erdogan-rajongó török polgárok úgy döntöttek, az Apple mobilkészülékeinek szétkalapácsolásával állnak bosszút az Egyesült Államokon az országukat ért amerikai szankciók miatt.

Megfizetnek azok, akik ezt az egészet kitervelték – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök, miután arra jutott, hogy az Egyesült Államok szándékosan okozta a török líra zuhanását. A két ország közti feszültséget csak növelte, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot.

The Jakarta Post beszámolója szerint Erdogan egy demonstráción szimbolikus ellenlépésre szólította fel Törökország lakóit: bojkottálják az iPhone-okat. Az elnök szerint ha a 80 milliós ország lakói nem vesznek többet az Apple telefonjából, illetve amerikai elektronikai eszközökből, azt meg fogja érezni az amerikai gazdaság.

A török bojkott gazdasági apokaliptikus hatásait illetően megfogalmazódhat némi kétség az emberben, de csak akkor, ha nem Erdogan feltétlen híve. Az országot nem egészen a demoratikus elvek mentén irányító vezér hívószavára ugyanis tömegével döntöttek úgy a török emberek – merészebb számítások szerint akár többtucatnyian is –, hogy kalapáccsal verik szét az iPhone-jukat.

Halkan tesszük hozzá, hogy az Apple-nek valószínűleg majdnem mindegy, hogy milyen célból vesz valaki iPhone-t: ha szétkalapácsolja, akkor is ki kell fizetnie a vételárat. Az Apple bankszámlája pedig köszöni szépen a törökországi adományokat.

Írta: hvg.hu