Őrizetbe vettek hat gülenistát Moldovában

A török titkosszolgálat otthonukban törte rájuk az ajtót, egyiküket pedig munkahelyéről vitték el.

Őrizetbe vett hat török állampolgárságú professzort a török titkosszolgálat Moldovában. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával. A titkosszolgálat emberei csütörtök reggel öt professzort az otthonából, egyiküket pedig a munkahelyéről vitték el – adta hírül a Günes török napilap.

A lap szerint az őrizetbe vett professzorokat Törökországba szállítják, hogy elítéljék őket. Az Amnesty International közleményében elítélte a hat török állampolgár jogellenes őrizetbe vételét, amelyet azonban nem a török titkosszolgálatnak, hanem a moldovai hírszerzésnek tulajdonít. Az AI úgy tudja, hogy az őrizetbe vett férfiak az Orizont-iskolában dolgoztak, amelyet egy török alapítvány üzemeltet.

Bekir Bozdag volt török külügyminiszter-helyettes áprilisban azt nyilatkozta, hogy a titkosszolgálat a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi hálózat 80 feltételezett tagját fogta el és szállította haza külföldről Törökországba. Akkor azt ígérte, hogy a műveletek a jövőben is folytatódnak, és több országot is érintenek.

Írta: hvg.hu