Törökország nem vesz részt az emberi jogi konferencián

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi konferenciájától távol marad Törökország, mert Törökország-ellenes terrorszervezethez kapcsolódó csoportok is részt vesznek az ülésen – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolunak nyilatkozó diplomáciai források ugyanakkor hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy az EBESZ-tagállamok képviselői és a civil szervezetek ugyanazzal a státusszal rendelkeznek a találkozón. Egyúttal kiemelték: Ankara nincs ellene, sőt támogatja, hogy a civil szervezetek nemzetközi fórumokon szabadon hallathassák hangjukat, hiszen ez az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság része.

A beszámoló szerint a források nem nevesítették a Törökország integritása ellen tevékenykedő terrorszervezetet. Az Anadolu azonban közölte, hogy Ankara figyelmeztetései ellenére már az EBESZ tavalyi varsói konferenciáján is jelen voltak olyan szervezetek, amelyek a 2016-os törökországi katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalomhoz köthetők. A Deutsche Welle török nyelvű kiadása akkoriban arról írt, hogy 2017 szeptemberében Varsóban az akkori török küldött tiltakozó beszédét követően el is hagyta a termet.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok általa terrorszervezetnek tartott nemzetközi hálózatát vádolja a két évvel ezelőtti katonai puccskísérletért. Gülen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

A török hatóságok 2016. július 15. óta belföldön átfogó tisztogatásokat hajtanak végre a társadalom legszélesebb rétegeiben, de külföldön is igyekeznek fellépni a mozgalom tagjai és támogatói ellen. Az Európai Unió számos vezető politikusa korábban többször élesen bírálta a török vezetést, amiért a kormányzati megtorlás nem csak a puccsistákra szorítkozik.

Írta: hirado.hu (MTI)