Izmirben 7 helyi lap felhagyott a vasárnapi kiadással a valutaválság miatt

Törökország harmadik legnagyobb városában Izmirben, hét helyi újság döntött úgy, hogy szünetelteti a vasárnapi publikációt az éppen zajló valutaválság miatt, a Birgün daily értesülései szerint.

„Nem fogjuk megjelentetni az újságunkat vasárnaponként a gazdasági problémák, a török líra értékvesztése és ennek következtében a papír importálás során fellépő nehézségek miatt”, nyilatkozta Murat Atilla, az egyik napilap főszerkesztője.

Az erősen nemzeti érzelmű Aydınlık napilap is nemrég tartott egy három napos szünetet a publikálásban ugyanezen problémákra hivatkozva.

Törökország küzd a valutaválsággal az év eleje óta, mialatt a líra elvesztette értékének majdnem 50 százalékát.

Mivel a kiadók által használt papír importált, a kiadói ágazat, beleértve a kiadókat, az újságokat és  a könyvesboltokat, mind jelentősen érintettek.

A Cumhuriyet és Sözcü kormánykritikus újságok 25 százalékkal növelték kiadási áraikat, hogy átvészeljék a válságot, mialatt számos másik kiadó jelentette be a közelmúltban, hogy akár 40 százalékkal is emelkedhetnek a könyvárak.

Törökország a 157. a 180 ország között a Riporterek Határok Nélkül által összeállított 2018-as Sajtószabadság-indexen. Ha Törökország két hellyel lejjebb csúszik, bekerül a fekete listán lévő államok közé, akik a legszerényebb teljesítményt nyújtják sajtószabadság terén.

Törökország az újságírók legnagyobb bebörtönzője a világon. Az SCF (Stockholm Center for Freedom) által dokumentált legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 237 újságíró és médiában dolgozó személy volt börtönben 2018. szeptember 2-án. Legtöbbjük előzetes letartóztatásban. Azok közül, akik börtönben vannak 169-en tárgyalásra várnak és csak 68 újságíró van, akit elítéltek és börtön büntetésüket töltik. Letartóztatási parancsok 145 újságíróra vonatkoznak, akik száműzetésben élnek vagy továbbra is Törökországban maradtak.

Több tízezer ember letartóztatása Gülen mozgalmának állítólagos kapcsolatai miatt, a kormány mintegy 200 médiumot is bezárt, köztük Kurd hírügynökségeket és újságokat a 2016.július 15-i puccskísérlet után.

Forrás: stockholmcf.org