A török kormány egy hét alatt 178 ember ellen emelt vádat közösségi média bejegyzések miatt.

A török kormány megvizsgált 274 közösségi média felhasználói fiókot és jogi intézkedést foganatosított 178 felhasználó ellen az elmúlt héten az állítólagos „terrorista szervezetek” propagandája terjesztésének vádjával, jelentette be a török belügyminisztérium hétfőn.

„Jogi lépések tettek 178 ember és 274 közösségi média felhasználói fiók ellen, akik propagandát fejtenek ki terrorista szervezetek mellett, támogatják ezeket a szervezeteket, nyíltan kijelentik, hogy kapcsolatban állnak terrorista szervezetekkel és bátorítják az embereket a gyűlölködésre és az ellenségeskedésre, hogy inzultálják az állami hatóságokat,hogy kísérletet tegyenek az állam oszthatatlan integritása és a társadalmi biztonság felszámolására vagy gyűlöletbeszédben való részvételre”, írja a közlemény.

Egy jelentés szerint, amit a török állam tulajdonában lévő Anadolu hírügynökség publikált július 21-én, rendőrségi csapatok a számítógépes bűnözésért felelős egység irányítása alatt meghatározták, hogy létezik 126000 közösségi média felhasználói fiók, amelyek köthetőek állítólagos terrorista szervezetekhez az elmúlt 2 évben.

A jelentés szerint 68000 közösségi média felhasználói fiókból 50000 a Gülen mozgalom állítólagos tagjai közé tartoznak, vélhetően közzétettek puccsot támogató üzeneteket a 2016. júliusi puccskísérlet hajnalán.

A jelentés azt állítja, hogy 17000 közösségi média felhasználói fiók vélhetően kötődik a jogfosztott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), míg ezrek közülük kapcsolatban állhattak az Iraki és Levantei Iszlám Állammal.

Azt is megállapította, hogy 60 százaléka a közösségi média bejegyzéseknek, vélhetően támogatja a „terrorista szervezeteket”, amiket a Gülen mozgalom állítólagos tagjai alapítottak.

Forrás: stockholmcf.org