17 bebörtönzött ügyvéd éhségsztrájkot kezdett Törökországban tiltakozásul az igazságtalan bírósági meghallgatások ellen

Tizenhét ügyvéd köztük Selçuk Kozağaçlı, volt elnöke a most már bezárt Progresszív Ügyvédi Szövetségnek (ÇHD), éhségsztrájkot kezdtek tiltakozásul a nehézségek ellen, amikkel szembenéznek a tárgyalásaik során.

Az ügyvédeknek, akik őrizetben vannak terrorizmus vádjával 2017 novembere óta, szeptember 10-én kellett megjelenniük a bíróságon. Ugyanakkor, a kérvényüket, hogy személyesen jelen lehessenek a tárgyaláson elutasították több okból is. Például a nagy távolság a tárgyalóterem és a börtön között, ahol fogva tartják őket, a biztonsági kockázatok és a nem elegendő szállító jármű és személyzet miatt.

Ahogy elrendelték, hogy videokamerán keresztül védekezhetnek, az ügyvédek éhségsztrájkba kezdtek tiltakozásul szeptember 3-án, a török média értesülések szerint.

Kozağaçlı egy vezető jogi tanácsadó, aki képviselte Nuriye Gülment és Semih Özakça-t, a két tanárt, akik éhségsztrájkba kezdtek az elmúlt évben tiltakozásul az elbocsátásuk ellen a törökországi sikertelen puccs után kiadott rendkívüli kormányrendelet alapján.

A török kormány vádat emelt 1546 ügyvéd ellen, letartóztatott 585-t és 169-et hosszas börtönbüntetésre ítélt a vitatott a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet óta, The Arrested Lawyers Initiative által összeállított adatok szerint.

Forrás: stockholmcf.org