A törökországi Semmítőszék elutasítja Berberoğlu, a CHP képviselőjének felmentését

Törökország legfelsőbb bírósága elutasította a börtönben lévő Köztársasági Néppárt (CHP) képviselőjének Enis Berberoğlu-nak a kérelmét, aki kérte az ítélet figyelmen kívül hagyását és szabadon bocsátását azzal az indokkal, hogy június 24-én általános választásokon újraválasztották.

Egy helyi bíróság Isztambulban 5 év, 10 hónap börtönbüntetésre ítélte Berberoğlu-t, államtitkok kiszivárogtatása miatt, amely ítélet ellen az ügyvédei a június 24-i választást követően fellebbezést nyújtottak be.

Az ügyvédek a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, az alkotmány 83. cikkére hivatkozva, amely szabályozza a törvényhozók mentelmi jogát, azt állítva, hogy Berberoğlu visszanyerte azt és kérték , hogy az ítéletét szüntessék meg mindaddig, amíg parlamenti határozatot nem hoznak mentelmi jogának felfüggesztéséről.

A Legfelsőbb Bíróság tizenhatodik tanácsa július 20-án elutasította Berbaroğlu kérelmét, ami ellen önkényes elszigeteltséggel tiltakozott.

„Úgy döntöttem, hogy nem vállalok nyitott vagy zárt találkozókat a családommal, az ügyvédeimmel és más képviselőkkel, hogy nem gyakorolom a védelemhez való jogot a bíróságon, és hogy megakadályozok a külvilággal folytatott valamennyi kommunikációt.”- mondta Berberoğlu az ügyvédje által megosztott írásbeli nyilatkozatban.

CHP vezető Kemal Kılıçdaroğlu elkezdett egy „igazság menetet” Berberoğlu letartóztatása után 2017 júniusában. Elgyalogolt Ankarából Isztambulba, ahol Berberoğlu-t bebörtönözték.

Habár a menet nagy feltűnést keltett, nem befolyásolta a bírósági eljárást.

Forrás: stockholmcf.org